WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een huis kopen in je eentje; zo pak je dat aan

Wanneer je in je eentje een huis wilt kopen, is dat best een spannende stap, zeker in deze krappe huizenmarkt. Wat komt er allemaal bij kijken? En waar moet je financieel rekening mee houden als je alleen bent? Wij helpen je op weg. (in samenwerking met Argenta)

Waar begin je?

Tijdens je zoektocht naar je eigen stek, begin je vast het liefst meteen woningsites af te speuren om zo snel mogelijk jouw droompaleis te vinden. Het is een fijne manier om je te oriënteren en snel te zien wat er in jouw buurt te koop is. In deze oriëntatiefase is het slim om alvast je maximale hypotheek te berekenen. Zo weet je precies welk huis binnen jouw budget past.

Startershypotheek, lening en garantie

Tijdens je zoektocht naar een huis en hypotheek kan het je duizelen van alle termen die je voorbij ziet komen. Ga je voor het eerst een hypotheek afsluiten, dan hebben veel hypotheekverstrekkers het over een ‘startershypotheek’. In feite is dat hetzelfde als een gewone hypotheek, alleen de naam is gericht op jou als starter op de huizenmarkt.

Als starter is je inkomen vaak lager dan dat van tweeverdieners, maar gelukkig kun je in aanmerking komen voor een starterslening. Met zo’n starterslening leen je het verschil tussen jouw maximale hypotheekbedrag en het benodigde hypotheekbedrag. Een hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen.

Ben je een jonge starter, dan heb je misschien nog weinig werkervaring en zijn je vooruitzichten qua inkomsten soms nog een tikkeltje onzeker. Het kan in deze situatie verstandig zijn om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten. Zo weet je zeker dat je hypotheek – onder daaraan verbonden voorwaarden – wordt afgelost op het moment dat je zelf niet in staat bent dat te doen.

Een hypotheek afsluiten als je een studieschuld hebt

Als je een studieschuld hebt, betekent dat niet dat je geen startershypotheek meer kunt krijgen. Wel kun je er een minder hoog bedrag voor lenen. Om dit op te lossen, kun je proberen om voor het afsluiten van je hypotheek je studieschuld in één keer af te betalen. Maar daar moet je natuurlijk wel het geld voor hebben.

Is dat niet het geval, dan kun je overwegen om een deel af te betalen en een herberekening aan te vragen bij DUO. Mogelijk houdt je hypotheekverstrekker rekening met die lagere studieschuld, waardoor je maximale hypotheek wat hoger uitvalt. Een andere mogelijkheid is een schenking of lening van een vriend(in) of familielid, zodat je je studieschuld kunt aflossen voordat je een startershypotheek aanvraagt.

Koop je een bestaand huis, houd dan rekening met de ‘kosten koper’

Sinds begin 2018 kun je voor een hypotheek 100% van de marktwaarde van het huis lenen. De kosten koper (k.k.) betaal je zelf. Het gaat dan om de kosten die je maakt om eigenaar van een woning te worden, zoals de overdrachtsbelasting, de kosten voor een taxatierapport
de kadastrale rechten en de notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte. Heb jij berekend wat je ongeveer aan eigen geld nodig hebt voor je (starters)hypotheek? Dan kun je ook alvast uitrekenen wanneer je moet starten met sparen om de kosten koper te kunnen financieren.

De bezichtiging

Is er een huis dat je aanspreekt en binnen jouw budget past, dan is het tijd om een bezichtiging te plannen. Ook tijdens het bezichtigen van een huis, zijn er veel aandachtspunten. Online vind je handige checklists om zeker te zijn dat je niets vergeet, Google maar eens op ‘bezichtiging huis checklist’. Een paar veelvoorkomende tips:
• bezichtig een huis het liefst overdag, bij daglicht zie je simpelweg beter wat de staat is;
• kijk niet alleen naar het huis zelf, maar ook naar de buurt waar het ligt en de voorzieningen die er in de omgeving zijn, zoals een supermarkt;
• maak foto’s zodat je het huis later nog eens rustig kunt terugzien;
• neem iemand mee die al eens een huis heeft gekocht en weet waar je op moet letten. Denk bijvoorbeeld aan je ouders, een goede vriend(in) of een aankoopmakelaar.

Heb je je huis gevonden, dan heb je na het tekenen van het koopcontract zo’n acht weken om je hypotheek rond te krijgen. Dat lijkt kort, maar meestal is dat ruim voldoende. Pak het net als de voorbereiding hierboven stap-voor-stap aan, maak een afspraak met een hypotheekadviseur om jouw persoonlijke situatie door te nemen en win advies in over de hypotheek die het beste bij jou past.

nog meer: wooninspiratie