Dit effect heeft groen op je interieur

Grote kans dat je bij de kleur groen denkt aan natuur, gras, bomen en gezondheid. Klinkt als de ideale tint voor in huis. Maar wat is precies het effect van groen en hoe pas je dit toe in jouw interieur? Een lesje groen voor beginners. (in samenwerking met Histor)

De kleur groen zorgt voor een verfrissend en ontspannend effect. Het zet aan tot beweging, maar remt ons tegelijkertijd ook af. Best prettig in een wereld die steeds sneller gaat. Smartphones, slimme thermostaten en robotica maken het ons makkelijker, maar zorgen ook voor ruis en een interieur dat steeds minder in balans is. Meer dan ooit hebben we behoefte aan verbondenheid, zijn we op zoek naar een zachte kant en besteden we aandacht aan het warm en harmonieus maken van ons huis. Groen is hierbij een mooie basis, in welke vorm dan ook. Bovendien haalt groen buiten naar binnen.

Trendkleur

Groen is op heel veel verschillende manieren toe te passen in je interieur. Een voor de hand liggende manier is natuurlijk met planten; groot, klein, hangend of in groepjes. Planten zuiveren de lucht én versterken het natuurlijke effect in huis. En zelfs als je geen groene vingers hebt kun je uit de voeten met groen: ga voor (ingelijste) botanische prints, een kussen met bladdessin of een donkergroen velours plaid. Nog een manier om groen in huis te halen is met verf; daarmee bereik je de grootste verandering. Een pas geschilderde muur in precies de goede tint draagt voor een groot deel bij aan een warm en huiselijk gevoel. Histor riep de diepgroene tint Quiet Clearing zelfs uit tot trendkleur van het jaar 2019. Niet zo verwonderlijk, groen is nooit té aanwezig en met deze donkere en een tikkeltje mysterieuze tint kun je alle kanten op, wat je woonstijl ook is.

Verschillende gezichten

Door alle muren in dezelfde groene tint te schilderen blijft het contrast laag en het geheel rustig. Matzwarte accessoires, donker hout, messing en fluweel zorgen voor speelsheid en een extra chique uitstraling. Toch is zo’n diepgroene tint als Quiet Clearing ook geschikt voor een wat neutraler effect. Als accentkleur op de wand of als geschilderde lambrisering in bijvoorbeeld de hal of slaapkamer. Combineer dit met lichte houtsoorten en natuurlijke materialen als wol, zeegras en linnen. Denk out of the box en geef meubels en accessoires ook een lik groene verf. Zet ze voor de muur in dezelfde tint en zie hoe het verschil in materiaal voor diepte en een speels ton sur ton effect zorgt.

Verven maar!

Zin gekregen om met de groenkwast aan de slag te gaan? Doe ideeën op aan de hand van de vier Histor kleurtrends van 2019 en de kleur van het jaar: Quiet Clearing.

Bron: in samenwerking met Histor

nog meer: wooninspiratie