WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Design uit Finland

Gedurende vier decennia creëerde Tapio Wirkkala (1915-1985) ruim vierhonderd glazen objecten voor Iittala. Bekende ontwerpen van zijn hand, zoals de Ultima Thule-serie en de kleurrijke mondgeblazen flessen, zijn geliefd bij design-minnaars over de hele wereld. (promotie)Iittala fins design

Tapio Wirkkala

Het veelzijdige genie van Fins design, zo wordt Wirkkala in de volksmond ook wel genoemd. Zijn werken maken deel uit van internationaal bekende musea zoals het Metropolitan Museum in New York en het Victoria & Albert Museum in Londen. Hoewel de designer met vrijwel alle materialen goed overweg kon, is hij vooral bekend door zijn werk voor Iittala. Na het winnen van een door Iittala georganiseerde designwedstrijd voor gegraveerd glas, startte hij in 1946 zijn loopbaan bij het Finse designmerk.

Finse natuur als inspiratiebron

De natuur is altijd een belangrijke inspiratiebron geweest voor Wirkkala. Een groot deel van zijn leven bracht hij door in zijn Lapse cottage. Ieder seizoen bestudeerde hij de lokale flora en fauna en waterstromen. Een aantal van zijn observaties zijn terug te zien in zijn ontwerpen. Zo is het Ultima Thule-glasservies (1986) geïnspireerd op het smeltende ijs in Lapland. Duizenden uren spendeerde Wirkkala aan het perfectioneren van de glasblaastechniek waarmee hij een druppelende ijspegel-look kon creëren.

Nieuw in het Iittala-assortiment

Vorig jaar was het precies honderd jaar geleden dat de Finse ontwerper werd geboren. Ter ere van dit speciale moment breidde Iittala de Ultima Thule-serie uit met twee borden, een karaf en twee glazen voor wijn en bier. Ook de mondgeblazen flessen, oorspronkelijk gemaakt tussen 1959 en 1968, zijn weer terug in het assortiment in de vorm van een genummerde oplage: van 1 tot 2015. Voor de liefhebbers een unieke kans om deze designklassieker te bemachtigen.

Kunstobject én gebruiksvoorwerp

De flessen zijn er in twee formaten en vier kleuren: mosgroen, koperbruin, turquoise en grijs. De fles, mooi in zijn eenvoud, is een bijzonder kunstobject voor in je interieur. Natuurlijk kun je ‘m ook gebruiken, bijvoorbeeld als karaf of als vaas voor één bloem. De tijdloze vormen van de fles, afgewerkt met een bescheiden randje op de hals, zorgen ervoor dat ze nooit gaan vervelen.

Bron: in samenwerking met Iittala

nog meer: wooninspiratie