WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Alvar Aalto: 80 jaar iconisch design

De mondgeblazen vazen van Alvar Aalto: wie kent ze niet? Dit jaar viert Iittala het 80-jarig jubileum van de Aalto-collectie. Hoogste tijd voor een beknopte geschiedenis van de maker en zijn designicoon. (promotie)
Alvar Aalto vazen

Iittala vazen

Alvar Aalto vaas

De ontwerpen van Alvar Aalto (1898-1976) en zijn vrouw Aino Aalto vormen een belangrijk onderdeel van het Finse design-erfgoed. Met bijna al hun glasontwerpen deed het stel mee aan designwedstrijden in Finland. Met succes: het Aino Aalto-glas won in 1932 de glasontwerpwedstrijd en is het oudste product in het assortiment van Iittala. Vier jaar later ontwierp Alvar Aalto een collectie vazen met vrije vormen voor de Karhula-Iittala-wedstrijd.

Een regelrechte hit

In 1937 werd de collectie vazen, tegenwoordig bekend als de Alvar Aalto-collectie, op de markt gebracht. Het bleek een regelrechte hit. Uit heel Europa stroomden de aanvragen binnen. De oorspronkelijke collectie bestond uit elf items in vijf tinten. In de decennia daarna werd de iconische vaascollectie uitgebreid met nieuwe kleuren, zoals zalmroze, lichtblauw en cranberryrood.

Vrije interpretatie

De vrije vormen van de vaas kunnen op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Zo zien viel mensen er de duizenden meren van Finland met hun winderige oevers in terug. Daarnaast liet Aalto de gebruiker zelf bepalen hoe hij of zij de vazen wil gebruiken. “Schoonheid is de harmonie van functie en vorm”, aldus Aalto.

Nostalgisch emeraldgroen

Ter gelegenheid van het 80-jarige jubileum van de Aalto-collectie brengt Iittala de belangrijkste maten uit in nostalgisch emeraldgroen. Het multiplex Aalto serveerblad is een eerbetoon aan Aalto’s voorliefde voor organische vormen, materialen en natuur. Een echte blikvanger in je interieur.

Een tijdloze designklassieker

Bijna iedereen kent wel iemand met een Aalto-vaas in huis. Het is dan ook altijd een populair geschenk geweest. Het tijdloze ontwerp en de ruime keuze in kleuren, maken de vaas tot het perfecte cadeau voor jezelf of een ander. Dankzij het verfijnde handwerk van de vaklieden in de Iittala-fabriek behoudt de vaas zijn waarde een leven lang. Zo kan generatie na generatie genieten van het mooie design.

Nieuwsgierig geworden naar de Alvar Aalto collectie van Iittala? Bekijk ‘m hier.

nog meer: wooninspiratie