WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Led there be light!

Wist je dat led-lampen tot wel 20 keer langer meegaan en 85% minder energie dan een gloeilamp verbruiken? Om de aarde een stukje groener te maken en om het goede voorbeeld te geven, is IKEA in 2015 voorgoed over op led-verlichting overgestapt. Warm, knus, sfeervol én betaalbaar. (promotie)led verlichting ranarp hanglampRANARP hanglamp

Even dimmen

Een aantal (licht)puntjes op een rij: led-verlichting bevat geen schadelijk kwik, verbruikt 85 procent minder energie en gaat zo’n 25.000 branduren mee. Beter dus voor het milieu en lief voor je portemonnee. Daarbij kun je led-verlichting ook dimmen. Met een dimmer regel je de intensiteit van de verlichting. Zo creëer je de juiste sfeer voor elk moment van de dag.

Ikea led lamp UppboUPPBO staande/leeslamp

Warm of koud

De warmte die jouw led-lamp uitstraalt, is afhankelijk van het aantal Kelvin. Zo noem je dat. Koud licht heeft een hoog aantal Kelvin en warm licht een laag aantal Kelvin. Het aantal Kelvin wordt op de verpakking van de led-lamp vermeld. Ook staat op de verpakking een lichtspectrum afgebeeld. Staat het zwarte bolletje dichter bij het rode deel van het lichtspectrum, dan geeft de lamp een warm licht: om bij te ontspannen. Kouder licht is ideaal om bij te werken of te koken bijvoorbeeld. Handig, nietwaar? Zo heb je snel de juiste lamp te pakken in de winkel.

Lumen vs. watt

Weet jij wat het verschil is tussen watt en lumen? Vroeger werd de sterkte van een lamp uitgedrukt in watt. Tegenwoordig doen we dat in lumen, zodat we de sterkte van verschillende lampen, zoals halogeen en led, met elkaar kunnen vergelijken. Wil jij toch graag weten hoeveel watt jouw lumen lamp bevat? Deel het getal dan door 10. Bijvoorbeeld: 200 lumen is 20 watt. Ben jij klaar om een lamp te gaan kiezen? Een lager aantal lumen betekent een minder sterke verlichting. Kies voor sfeerverlichting een lamp van 20 lumen. Boekje lezen of werken? Ga dan voor een reflectorlamp van 400 lumen.

Fittingen

Je weet vast wel dat je lampen hebt met een grote en een kleine fitting. Bij led-verlichting zie je de nummertjes E14 en E27 staan. Verwarrend? Dat valt mee! Het volgende ezelsbruggetje helpt je als je een lamp gaat kopen: een kleine fitting hoort bij het kleine getal (E14) en een grote fitting hoort bij het grote getal (E27).

led verlichting sinnerlig hanglampSINNERLIG hanglamp

Sfeermaker

Deze knappe lamp uit de SINNERLIG collectie combineert duurzame led-verlichting met een natuurlijk en warm materiaal: bamboe. Speciaal ontworpen en bedacht door de toonaangevende Britse designer Ilse Crawford. Met oog voor de kleinste details is de hanglamp ontworpen om je zintuigen te prikkelen. De overige producten uit de SINNERLIG collectie zijn gemaakt van kurk en keramiek passen perfect bij deze lamp om het plaatje helemaal af te maken.

led verlichting PS collectie

Een design-item

Wie van haar lichtbron een pronkstuk wil maken, even opgelet. In februari stelt IKEA de IKEA PS 2017 collectie voor. Voor deze collectie is er samengewerkt met maar liefst 17 internationale designers. Juist, design waar je hebberig van wordt. Van stellages tot serveertafels (je-weet-wel, zo’n ouderwets drankkarretje op rolletjes) en dus óók led-lampen. Zo heeft de Franse designer Matali Crasset voor de IKEA PS 2017 collectie een multifunctionele led-lamp ontworpen in een stalen kooi, geïnspireerd op oude seinlampen.

led verlichting PS collectie

Meer weten over led-verlichting en de verschillende mogelijkheden? Laat je informeren of shop online op IKEA.nl.

Bron: in samenwerking met IKEA

nog meer: wooninspiratie