WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

6 zomertips voor je slaapkamer & win een dekbedovertrek

Het is volop zomer in Nederland en de temperatuur loopt flink op, ook ‘ s nachts. Goed slapen is dan niet altijd even vanzelfsprekend. Lig jij ook veel te woelen in bed? Met deze 6 zomerse slaaptips houd jij je hoofd én slaapkamer fris en koel. (in samenwerking met Auping)

1. Zorg voor een aangename temperatuur

Een verkeerde temperatuur in de slaapkamer is de nummer 1 oorzaak van een slechte nachtrust, geen overbodige luxe daar eens kritisch naar te kijken. Om goed te kunnen slapen moet de lichaamstemperatuur dalen en dat lukt niet in een te warme slaapkamer. Een prettige slaapkamertemperatuur ligt zo tussen de 16 en 18 graden, hierdoor ontspant je lichaam en word je uitgerust wakker. Voor extra verkoeling: zet een (stille) ventilator in de slaapkamer, richt ‘m op een bak met bevroren flessen water en voilà: je eigen airco!

2. Kies voor een ademend matras

Om lekker te kunnen slapen moet je lichaam ‘s nachts voldoende kunnen afkoelen. Dit doe je door te transpireren, per nacht verlies je zo’n 350 cc vocht. Als je bedenkt dat dit allemaal in je matras terecht komt dan is het belangrijk om deze goed te ventileren. Auping matrassen ventileren goed en dat zorgt voor een een prettige nachtrust. De afritsbare tijk (de stof om het matras heen) kan gewoon op 60 graden worden gewassen, wel zo prettig. Daarbij wordt aangeraden niet langer dan tien jaar op een matras te slapen, na die tijd is het écht nodig om deze te vervangen.

3. Vergeet de frisse lucht niet

Door te ademen haal je tijdens je slaap zuurstof uit de lucht, dit zuurstofpeil moet ‘s nachts wel goed op orde blijven. Wanneer de ramen dicht zitten is er geen toevoer van frisse lucht en daarbij dus ook minder zuurstof uit de lucht te halen. Het resultaat hiervan kan zijn dat je onrustig slaapt, het nog warmer krijgt of wakker wordt met hoofdpijn. Laat daarom het raam ‘s nachts altijd op een kier staan of zet de ventilatieroosters open. Op deze manier kan schone lucht naar binnen en een deel van het verloren vocht naar buiten.

4. Ga voor een goed kussen

Niet alleen je lichaam transpireert, ook je hoofd en nek verliezen ‘s nachts veel vocht. Daarom is het fijn om ook je kussen fris te houden, zeker tijdens warme zomermaanden. Een ochtendje luchten doet vaak al wonderen, maar wist je dat sommige Auping hoofdkussens ook gewoon wasbaar zijn? Probeer in ieder geval iedere 2 à 3 jaar je hoofdkussen te vervangen, zo slaap je altijd lekker fris. Let ook op de hoogte van je kussen ten opzichte van het matras waarop je slaapt. Als die combinatie niet goed in orde is, kun je last krijgen van kramp in je nek. Laat je altijd goed adviseren door een slaapkenner.

5. Denk aan het dekbed

Een dekbed moet natuurlijk om je lichaam heen vallen, zacht zijn en koude luchtstromen tegengaan. Een verouderd dekbed in zijn warmte isolerende eigenschappen kwijt, dit maakt ‘m zomers te warm en ‘s winters te koud. Vervang iedere 7 à 8 jaar het dekbed, zodat je altijd lekker slaapt. Kiezen voor een zomerdekbed is ook een optie, deze zijn speciaal ontwikkeld voor de warmere maanden. Ze voelen licht aan waardoor je het niet te warm hebt, maar geven ‘s nachts toch een bedekt en comfortabel gevoel.

Een bamboe dekbed is het ideale zomerdekbed. Bamboe is temperatuurregulerend en ademend. De vezel van bamboe reageert op de temperatuur; het is koel in de zomer en warm in de winter. Daarnaast neemt het tot wel vier keer meer vocht op als katoen en heeft het een antibacteriële werking.

6. Voorkom huisstofmijt

Misschien heb je de neiging het bed meteen op te maken als je wakker wordt, maar dit is niet nodig. Sterker nog, het is een stuk hygiënischer het beddengoed even open te laten liggen na het opstaan. Alles kan zo even goed luchten en huisstofmijt heeft minder kans. Zet het raam open voor frisse lucht, maar doe dit niet als het buiten mistig is, dan kun je beter later op de dag nog even luchten. Zo’n overschot aan vocht in de lucht kan in het matras trekken en dat wil je liever voorkomen.

Korting op het complete Auping assortiment

Ben jij na het lezen van deze tips wel toe aan een nieuw ventilerend matras, een fris hoofdkussen of een luchtig zomerdekbed? Tijdens de SummerSale van 14 juli t/m 2 september krijg je bij Auping 15% korting op het complete assortiment, zodat je ook tijdens de klamme zomermaanden heerlijk fris slaapt.

Win een dekbedovertrek naar keuze!

Is jouw slaapkamer toe aan een zomerse make-over? Je maakt nu kans op een dekbedovertrek naar keuze. We geven 3 dekbedovertrekken weg. Vul het formulier hieronder in, geef aan voor welk dekbedovertrek jij kiest. De actie loopt t/m 16 augustus 2018.

Helaas, deze actie is afgelopen.

Bron: in samenwerking met Auping

nog meer: wooninspiratie