WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

5x de beste tips om het meeste daglicht in huis te halen

Een huis met een zee aan natuurlijk licht, wie wil dat nou niet? Daglicht geeft een ruimte een warm, huiselijk gevoel. Helaas is lang niet iedereen gezegend met een paleis waar overdag nooit een lamp aan hoeft. Met de juiste kleuren, materialen én ramen oogt het thuis al snel een stuk lichter.

In samenwerking met Aliplast

5x de beste tips om het meeste daglicht in huis te halen

1. Werk met lichte kleuren

Een lichte kleur op de muur maakt een ruimte niet alleen optisch groter, maar weerkaatst ook het natuurlijke licht. Ga niet voor spierwitte verf, omdat dit al snel een steriele uitstraling geeft. Een ‘net niet’-wit is warmer en bereikt datzelfde reflecterende effect. Nog een tip: schilder het plafond altijd een tint lichter dan de muren zodat de ruimte hoger en ruimtelijker oogt. Kies daarnaast voor een satijnen finish in plaats van een matte, de glans van satijn zorgt voor extra weerkaatsing van het licht. Denk ook aan de ramen: we zien nog steeds veel zwarte exemplaren, maar deze passen niet altijd bij je interieur. Aliplast heeft daar een slimme oplossing voor: duocolor ramen. Zo kun je voor elke zijde van het raam een andere kleurtint kiezen.

2. Kies het goede raam

Onderschat nooit de kracht van een strategisch gekozen raam bij het (ver)bouwen van een huis. Aliplast Aluminium Systems helpt daarbij. Dankzij de aluminium ramen van de Max Light Family ben je altijd verzekerd van zoveel mogelijk daglicht in huis. Dat is te danken aan de ultra slanke aluminium profielen van de ramen. Omdat elk huis anders is, zijn er vier stijlvarianten waaruit kan worden gekozen. Ga voor Max Light Modern (eenvoudig en strak), Max Light Invisible (met een verborgen vleugel), Max Light Steel (industrieel) of Max Light Design (minimalistisch en modern)?

Om te ontdekken welk Max Light raamprofiel het best bij jouw huis past, is er de handige productconfigurator. Binnen een paar vragen achterhaal je welk profiel past bij jouw huis en persoonlijke smaak. Voor meer informatie kun je natuurlijk ook altijd terecht bij een Aliplast-dealer in de buurt.

3. Ga voor glans

Een glanzend oppervlak weerkaatst zonlicht en zorgt ervoor dat een ruimte heerlijk licht is. Daarom is een glanzende afwerking ook een goed idee op plekken waar de zon nauwelijks komt. Ga bijvoorbeeld in een keuken met weinig licht voor een licht kleurschema. Dat hoeft trouwens helemaal niet per se wit te zijn: een pastelblauw of een lichte grijstint volstaat ook prima.

Werk in andere ruimtes met reflecterende accessoires die het natuurlijke licht zoveel mogelijk uitwaaieren. Metallic, glas en spiegels zijn niet alleen smaakvolle toevoegingen, maar halen ook het meeste uit het licht.

4. Kijk naar de vloer

Misschien heb je hier nog niet eerder aan gedacht, maar het type vloer in huis drukt een belangrijke stempel op de lichtinval. Een houten, keramische of betonnen vloer met een gepolijste afwerking weerkaatst veel meer licht dan bijvoorbeeld vloerbedekking.

5. Kortwiek het groen

Een kolossale eik voor de deur is prachtig, maar kan het daglicht in huis wel behoorlijk blokkeren. Kijk daarom kritisch naar de begroeiing rondom de woning. Spot je groen dat de zon flink in de weg staat? Bekijk of je iets kunt laten wegsnoeien. Wél even overleggen met de buren, als het niet op eigen terrein staat – in De Rijdende Rechter zijn burenruzies om minder voorbij gekomen.

nog meer: wooninspiratie