WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

In 5 stappen een industriële keuken

Oude fabrieksmeubels, stoere materialen, robuuste details en een rauw randje. Dat is de industriële stijl in een notendop. Wat ons betreft de ideale basis voor in de keuken. Maar hoe pak je dat aan? Met deze 5 ingrediënten zit jij in ieder geval goed. (in samenwerking met Quooker)Industriele keuken

1. Het aanrecht

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het kiezen van de juiste keukenkraan kan knap lastig zijn. Zoveel smaken, zoveel keuze. En wist je dat rvs of chroom allang niet meer de standaard is? Op het gebied van kleur valt er steeds meer te kiezen in kranenland. Zoals de zwarte kraan van Quooker, die de industriële keukensfeer in één klap compleet maakt. Deze blikvanger is energiezuinig, veilig, waterbesparend, ruimtebesparend en vooral tijdbesparend. Combineer de kraan met een betonlook aanrechtblad en jouw stoere aanrecht is af. Een kraan vervangen kun je trouwens prima zelf. Hoe je dat doet, lees je hier.

2. De vloer

Voor die onvervalste fabriekslook staat een gietvloer bovenaan het verlanglijstje. Behalve robuust is zo’n kunstharsvloer ook praktisch in een ruimte waar gekookt wordt. Een XL-betontegel of pvc vloer is ook geschikt en vaak wat betaalbaarder. Tip: sfeer kun je toevoegen met een (vintage) vloerkleed of loper. Gebruik bij voorkeur een kunststof variant (een buitenkarpet bijvoorbeeld) die is gemakkelijk af te nemen.

3. Kleuren en materialen

Wie denkt aan industrieel komt al snel uit bij grijs en beton. Niet verkeerd, maar met een toefje kleur en warme materialen kom je in deze stijl ook weg. Vervang de standaard keukenfronten eens door verweerde houten planken en schroef zwarte leren handvatten op de plek van het oude beslag. De achterwand is de ideale plek voor een kleurtje, een army groene tint (liefst zo mat mogelijk) is in dit geval een goede keuze. Schoolbordverf is ook een optie en tegenwoordig verkrijgbaar in talloze kleuren.

4. De verlichting

Goed werklicht op je handen is belangrijk, monteer dit aan de onderkant van een (verouderde) houten plank of aan de onderzijde van de keukenkasten. Geen planken en kasten in de keuken? Ga dan voor één of meer fabriekslampen boven het aanrecht, liefst van metaal en misschien wel een tikkeltje verroest. Grote kooldraadlampen aan gekleurd strijkijzersnoer doen het trouwens ook goed.

5. De accessoires

Voeg details met een verhaal toe voor een keuken met karakter. Hoe leuk is het om kruiden en olie neer te zetten in een metalen draadmand: goed binnen handbereik en meteen een blikvanger op het aanrecht. Grote houten broodplanken fungeren leunend tegen de achterwand als echte sfeermakers. Vervang tot slot ook meteen al de verpakkingen voor oude blikken, potten of flessen. Labeltje erop en voilà: de toon is gezet.

Bron: in samenwerking met Quooker

nog meer: wooninspiratie