WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Woning als een koning | Woningsdag 2021

Ook dit jaar is er helaas geen uitbundige Koningsdag. Geen festivals en feestjes, maar wel Woningsdag! We kunnen niet allemaal als royals door het leven gaan, maar er thuis vorstelijk bijzitten is wél voor iedereen weggelegd. Hoe je daarvoor zorgt, lees je hier.

vtwonen | Een grijze bank en blauw vloerkleed in de woonkamer
Behang Pleats van Elitis per rol (De Ru). Bank ‘Jans new sofa’ ontwerp Paola Navone inclusief kussens, tafels vanaf (Linteloo). Zilveren kussen 30×60 cm, zilveren bijzettafel met deksel (Het Arsenaal). Portret Koningin Máxima, 2011 Photography Erwin Olaf (www.koninklijkhuis.nl). Posterprint 150×200 cm (Repros). Houten lijst 150×200 cm (Sijmen). Lamp ‘Random light’ (Moooi). Witte/koperen keramische bokaal, schaal in bladvorm op voet en zijden shawl (Maison NL). Karpet 200×300 cm (www.vloerkledenwinkel.nl). Beker (Kramer). Kop en schotel (The Frozen Fountain). Schoenen (Floris van Bommel). Boek No smoking en blauw-witte vaas privébezit.
vtwonen | Portretten van Willem-Alexander in de hal

Vorstelijk gevoel

Groots uitpakken à la het paleis op de Dam of Huis ten Bosch – vol kroonluchters, spiegelende vloeren en rijk gedecoreerde deuren? Die mensen verwijzen we door naar de antiekmarkt of kringloopwinkel. Maar er zijn ook andere manieren om het luxe gevoel in huis te halen. Combineer meubels en accessoires in organische vormen met een flinke dosis luxe materialen voor een vorstelijk gevoel. Denk aan: marmer, messing, fluweel en notenhout.

Kunst aan de muur

Niet iedereen is bevoorrecht met barokke muren met lambrisering. Dit los je makkelijk op door te kiezen voor trompe-l’oeil behang. Niemand die het verschil ziet! Droom je van net zo’n kunstverzameling als het koningspaar aan de muur? Laat fotobehang nu net een trend zijn. Neem eens een kijkje op de website van het Rijksmuseum. Via de link naar de Rijksstudio kun je allerlei moois uit de collectie aanvragen en op fotobehang laten afdrukken.

vtwonen | Beige fauteuils in de woonkamer voor een vorstelijk gevoel
Oorfauteuils met hoge leuning 175 cm hoog per stuk (Imperial Collection). Portret Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, april 2013 © RVD, foto: Koos Breukel (www.koninklijkhuis.nl). Gouden tafeltje met deksel van Pols Potten (Het Arsenaal). Kroonluchter (www.bodieandfou.com). Perzisch kleed prijs op aanvraag (www.kelim.nl). In de kast antieke borden van Juliana, Beatrix, Wilhelmina en Willem per stuk vanaf (Kramer). Overig privébezit.
vtwonen Woningsdag 2020

LEES OOK:
Ga voor glans: gouden en glanzende accessoires

Butler

Een butler of au-pair hebben is natuurlijk fijn, maar daar heeft lang niet iedereen het budget voor. Ga voor een slim huis, waardoor je met één druk op de knop van alles regelt. Denk aan het aanzetten van verwarming tot het dichtdoen van gordijnen, voor als je al in bed ligt. Voor alles is een superhandig system te vinden. 

Privacy please

Net als de royals zit je natuurlijk niet te wachten op pottenkijkers. Kies daarom in je eigen paleisje voor in between-gordijnen. Die laten het licht naar binnen, maar houden nieuwsgierige blikken buiten, terwijl je zelf wél kunt zien wat er buiten gebeurt. Handig!

Aan tafel

We mogen dan wel geen vrienden en familie uitnodigen voor een groots en gezellig koningsdiner, de tafel mag wel feestelijk gedekt worden. Dek de tafel met wit tafellinnen en voeg er gouden bestek, borden en serveerschalen aan toe. Goud toevoegen aan tafel is een gemakkelijke manier om een simpele eettafel koninklijke allure te geven.

Koningsdag 2021

Speciaal voor Koningsdag 2021 wordt er van alles georganiseerd. Zo gaat de koning langs in Eindhoven, al is het dit jaar zonder publiek. Vanaf 09:30 spelen meerdere beiaards bekende Nederlandse liederen rondom het thema van saamhorigheid. Tussen 09:55 en 10:00 uur zullen de klokken in heel Nederland luiden en om 16:30 uur wordt De Nationale Toost in heel Nederland tegelijkertijd uitgebracht – niet alleen op de gezondheid van de koning, maar die van iedereen. 

Heb je nog geen plannen voor Woningsdag? Maak je tuin zomerklaar met 5 DIY-ideeën.

nog meer: wooninspiratie