WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Waarom je nooit moet slapen met de verwarming aan

Buiten is het hartje winter en dat is te voelen ook! Stap je elke avond in een koud bed en word je bibberend wakker? Dan is het héél verleidelijk om ’s nachts te slapen met de verwarming aan. Toch kun je er maar beter snel mee stoppen en wij leggen uit waarom.

vtwonen dekbedovertrek Flanel Oker

Droge lucht

Een loeiende verwarming zorgt voor droge lucht in je slaapkamer. Word je vaak wakker met een droge keel en voel je je benauwd? Dan is dit waarschijnlijk de oorzaak. Al helemaal wanneer alle ramen en deuren dichtzitten: door de slaapkamer regelmatig door te luchten bevorder je de luchtvochtigheid en dat is superbelangrijk voor je nachtrust. Verwarming uit en ventileren dus!

Slaperig

Wanneer je slaperig bent, maakt je lichaam het hormoon Melatonine aan. Het hormoon helpt je lichaamstemperatuur dalen en dat is nodig om in een diepe slaap te vallen. Door te slapen met de verwarming aan, kan dit hormoon niet goed zijn werk doen en kan je lichaam z’n warmte niet kwijt. Dat is dus een reden waarom je ’s nachts vaak wakker wordt en gaat woelen.

Perfecte temperatuur

Hoe gek het ook klinkt: we slapen het allerfijnst in een koele slaapkamer. De perfecte temperatuur om heerlijk te dromen is 18 graden. En ja, dat is best koud! Draai de kachel voor het slapen uit en zet je raam op een kier. In het begin even wennen, maar je zult merken dat je een stuk frisser wakker wordt. Voor de echte koukleumen onder ons: zet in plaats van het raam, de op deur op een kier. Zo komt er minder kou binnen, maar blijf je wél ventileren.

Een warm bed

Natuurlijk is slapen in een frisse kamer makkelijker gezegd dan gedaan, vooral nu de temperaturen steeds vaker rond het vriespunt liggen. Houd jezelf met een comfortabele pyjama, dikke sokken of een extra paar dekens lekker warm in bed. Helemaal lekker: een hete kruik of elektrische deken om van je bed een kachel te maken. Tip: zorg voor laagjes. Een sprei of plaid op het dekbed trek je er zó weer af als het toch te warm is.

Geen ochtendmens? Lees onze tips om heerlijk op te staan.

nog meer: wooninspiratie