WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Waar laten we de wijn? Zo kun je drank goed én mooi bewaren

Wanneer je een goede fles wijn of drank hebt gekregen, wacht je met het openen vaak tot een bijzonder moment. Om te proosten tijdens een gezellig diner met vrienden of om een verjaardag extra feestelijk te maken. Maar waar laat je die mooie flessen in de tussentijd? Zo kun je drank in stijl bewaren.

vtwonen | antieke kast als drankkast in woonkamer met groot tropisch wandkleed

Wijn bewaren

Niet iedereen heeft een wijnkelder en dat is ook niet nodig. Let er wel op dat je wijn niet in een koelkast bewaart. Ook witte wijn niet. De plek moet ongeveer 12 graden zijn, niet te veel temperatuurschommelingen hebben en het liefst donker en goed geventileerd. Een fles wijn moet altijd plat liggen, zodat de kurk contact heeft met de wijn. Meestal is de wijn die je koopt al goed op dronk en wordt de smaak er niet beter op als je hem lang bewaart. Heb je wel een echte bewaarwijn, vaak een klassieke Franse of Italiaanse wijn, dan hebben deze de tijd juist nodig om beter op smaak te komen. 

Wijnrek en wijnklimaatkast

Omdat een wijnrek meestal achter gesloten deuren en dus niet in het zicht staat, is het vooral belangrijk dat het rek praktisch en groot genoeg is. Stapelbare wijnrekken zijn daarom handig: ze zijn uit te breiden en weer op te ruimen als je voorraad opraakt. Ben je een wijnliefhebber en wil je je verzameling flessen echt in de watten leggen? Dan is een wijnkoelkast of wijnklimaatkast ideaal. Ze zijn er in verschillende formaten, van mini tot maatje XL, en zorgen voor de beste bewaartemperatuur voor de wijn. Je kunt ook verschillende temperatuurzones instellen, handig als je verschillende wijnsoorten wilt bewaren.

Sterke drank bewaren

Wijn wordt dus soms beter met de jaren, maar dit geldt niet voor sterke drank, zoals rum, likeuren en wodka. Wel belangrijk bij het bewaren, vooral bij geopende flessen, zijn temperatuur en licht. Bewaar je flessen drank het liefst op een koele plek, maar nog belangrijker: uit de zon. Sterke drank kan namelijk verkleuren en dat doet de smaak geen goed. 

Drankkast en barkast

Vaak zijn flessen sterke drank mooi vormgegeven en mogen ze wat jou betreft wel gezien worden. Je kunt een speciale drankkast of barkast kopen en zult dan zien dat deze kasten meestal gesloten zijn om te zorgen voor een koele en donkere plek. Heb je zelf een mooie kast waarin je je mooiste flessen wilt laten shinen, zorg er dan voor dat de kast niet in de volle zon staat.

De rest van de eetkamer ook een make-over geven? Kijk binnen bij dit stel in Meppel dat hun eetkamer een zomers strandgevoel gaf.

nog meer: wooninspiratie