WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vloerkleed schoonmaken: zo ga je te werk

Als je ‘m net hebt aangeschaft is je kleed nog helemaal mooi. Door stofdeeltjes, haren, etensresten en andere viezigheidjes die per ongeluk op de grond terecht komen, kan een vloerkleed vies worden. Hoe werkt dat eigenlijk, een vloerkleed schoonmaken?

Waarom vloerkleed schoonmaken?

Hij lijkt misschien brandschoon, maar ongemerkt hoopt de viezigheid zich toch op. Je vloerkleed schoonmaken is dus van belang. Van wat voor materiaal je vloerkleed ook gemaakt is: regelmatig stofzuigen zorgt ervoor dat het meeste vuil uit het kleed verdwijnt. Voor het beste resultaat zou je twee keer per week met de stofzuiger aan de slag moeten. Vuil trekt vuil aan, dus als je minder stofzuigt, zal stof zich makkelijker opstapelen. Over het kleed lopen zorgt er ook nog eens voor dat je dit in de vezels van het kleed trapt, waardoor je kleed sneller minder mooie plekken zal krijgen.

Stofzuigen

Even snel over je vloerkleed heen stofzuigen lijkt effectief, maar beter nog kun je dit langzaam doen. Schuif alle meubels die normaal op het kleed staan opzij, zodat je makkelijk bij het hele oppervlak van het vloerkleed kunt komen. Soms kan het helpen om de slang uit de telescoopbuis te halen om vervolgens op je knieën de delen waarop je veel loopt te zuigen. Als je mét telescoopbuis stofzuigt, zet dan de borstels onder de zuigmond uit. Zorg dat je de stofzuigerzak regelmatig leegt, zodat de zuigkracht van de stofzuiger optimaal blijft. Op deze manier weet je zeker dat er het meeste vuil uit je vloerkleed wordt opgezogen.

Vloerkleed schoonmaken: je eigen tapijtreiniger maken

Zit er een vlek op je vloerkleed of wil je ‘m gewoon even een goede opfrisbeurt geven, dan is tapijtreiniger de uitkomst. Je kunt natuurlijk naar de winkel gaan en een kant-en-klare reiniger kopen (vaak duur), maar zelf maken is net zo makkelijk. Dat gaat zo:

Meng 1 deel azijn met 10 delen heet water. Of meng 125 ml ammonia met 500 ml water. Vervolgens breng je het aan op je vloerkleed met een borstel en schrob je het kleed. Als je klaar bent veeg je met een vochtige doek over het tapijt.

Stoomreinigen

Om je vloerkleed echt mooi en schoon te houden, raden we aan om ‘m minimaal twee keer per jaar onder handen te nemen met een stoomreiniger. De hete stoom doodt de meeste micro-organismen tot diep in de vezels, waardoor geurtjes en vlekken als sneeuw voor de zon verdwijnen. Wil je geen stoomreiniger aanschaffen? Bij de meeste bouwmarkten huur je eenvoudig een stoomreiniger of een professionele tapijtreiniger.

7 Stoomreiniger ""Atlantic"" Csc811

7 Stoomreiniger ""Atlantic"" Csc811

€99,95 bij Blokker.nl

Vloerkleed schoonmaken: vlekken verwijderen

Wil je niet het hele vloerkleed schoonmaken maar alleen een vlek? Giet een beetje azijn op de vlek en bestrooi het stuk vloerkleed met een flinke hoeveelheid bakpoeder. Giet er lauwwarm water overheen. Let op, soms gaat het mengsel een beetje bruisen, dat is helemaal normaal. Verwijder na een uurtje het geheel met een stofzuiger en kijk of je deze stappen nogmaals moet herhalen.

nog meer: wooninspiratie