WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vijf soorten tegels voor op de wand

Werden tegels tot voor kort vooral in de keuken en badkamer toegepast, tegenwoordig misstaat zo’n betegelde wand nergens. Met keramische tegels, natuursteen, baksteen en steenstrips haal je steen op 1001 manieren naar binnen. Dit zijn vijf soorten tegels voor op de wand.

vtwonen-tegel-tegels-dossier-wandbekleding-

Keramische tegels

Gebakken en geglazuurde soorten tegels zijn er in allerlei formaten, vormen, kleuren en afwerkingen: van mat tot hoogglans, met een print of dessin, waardoor het lijkt of je bijvoorbeeld hout of natuursteen op de wand hebt. Ook zijn tegels op verschillende manieren te plaatsen. Van halfsteensverband tot in visgraat en wildverbanden. Kleinere tegels worden vaak op een matje geplakt, waardoor ze makkelijker verwerkt kunnen worden. Door de glazuur zijn ze waterbestendig en makkelijk schoon te maken. Ideaal voor bijvoorbeeld de badkamer.

Glastegels

Glastegels zijn er als tegelsoort en om mozaïek mee te maken. Ze nemen geen vocht op waardoor ze goed schoon te maken zijn. De verf wordt gebakken op de rug, waardoor de kwaliteit lang mooi blijft en de kleuren intens zijn. Geen glastegel, maar wel op mozaïek geïnspireerd? Bekijk de Classic Mosaic collectie.

LEES OOK
5x handige tips voor zelf tegelen

Natuursteen

Elke steen is anders en dat maakt een natuurstenen wand heel bijzonder. Wel vraagt deze steensoort meer onderhoud en bescherming, hoewel dat afhankelijk is van de soort. Veel harde soorten kunnen een voorbehandeling krijgen waardoor ze wel tegen een stootje kunnen. Poreuzere steensoorten zoals marmer en kalksteen hebben meer zorg nodig. Wel de look van marmer, maar niet de zorgen? Check voor mooie marmerlook tegels de Classic-serie.

Steenstrips

Oorspronkelijk zijn steenstrips bakstenen met een dikte van 2 cm die je op de muur plakt om een bakstenen muur te suggereren. Handig, want ze nemen minder plek in dan de gebruikelijke bakstenen. Ze zijn er ook van kunststeen en natuursteen. En tegenwoordig ook voor de badkamer. Je kunt er leuke effecten mee maken, want vaak hebben ze reliëf- of hoogteverschillen, waardoor de wand een stoere en doorleefde look krijgt. Ze worden net zo op de muur geplakt als tegels.

Zelfklevend natuursteen

Zelfklevend natuursteen? Ja, ook dat bestaat. Op een plakstrip is een laagje natuursteen van 4 mm dik geplakt dat zo op de muur kan. Die moet dan wel vlak en schoon zijn. De panelen van 15×60 cm zijn niet geschikt voor natte ruimtes.

LEES OOK
Dag strak, hallo muur met structuur

Vloertegels aan de wand?

Een mooie vloertegel gezien? Die kan ook op de wand. Dat geldt niet omgekeerd, wandtegels zijn niet sterk genoeg om een leven op de vloer aan te kunnen. Niet alle soorten tegels kunnen aan de wand. Vraag het altijd even na bij een specialist.

Soorten tegels kiezen

Welke soort steen je kiest, ligt natuurlijk helemaal aan jouw smaak. Houd daarbij altijd rekening met de plek waar je de tegels wilt hebben. Vraag advies aan een specialist of doe goede research. Geen idee waar je moet beginnen? Laat je inspireren door de nieuwste tegeltrends.

nog meer: wooninspiratie