kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Stappenplan houtwerk schilderen

Soms ontkom je er niet aan: het houtwerk heeft een nieuwe verflaag nodig. Maar hoe ga je te werk? En wat heb je nodig? Hier lees je alles wat je moet weten wanneer je het houtwerk schilderen gaat.

vtwonen blog Kristel | kleur kiezen in tuin gele deur

Benodigdheden houtwerk schilderen

Voordat je met het schilderwerk kan starten, moet je natuurlijk eerst langs de bouwmarkt of verwinkel. Wat je precies nodig hebt voor het schilderen van houtwerk lees je hieronder:

 • Verf en kwasten
 • Terpentine (peut)
 • Groene zeep of ontvetter
 • Zachte borstel (reinigen kozijnen)
 • Oude lappen (vieze handen!)
 • Schuurpapier in verschillende grofheden
 • Plastic zakjes of aluminiumfolie
 • Schilder tape
 • Plamuurmes (klein en groot)
 • Plamuur of kit voor kleine oneffenheden
 • Vulmiddel voor grotere oneffenheden

Stap voor stap het hout verven

Heb je alle materialen in huis? Dan kan het schilderen beginnen! Volg onderstaand stappenplan en je kozijnen zijn straks weer als nieuw.

 1. Nakijken
  Inspecteer het schilderwerk, bepaal dan wat er moet gebeuren en maak een boodschappenlijstje.
 2. Schoonmaken
  Verwijder vuil en ontvet het hout grondig met warm water en een speciale ontvetter. Let wel: gebruik geen sop van afwasmiddel, dit kan juist vet achterlaten!
 3. Schuren
  Verwijder alle losse verfdelen en schuur het hout glad. Hoe kaler het hout, hoe grover het schuurpapier.
 4. Verflagen verwijderen
  Meestal is goed schuren voldoende. Verwijder oude verflagen alleen als die schilferen en loslaten. Gebruik een schraper voor hoeken en kleine vlakken. Een afbijtmiddel kan ook, maar die zijn vrij agressief. Voor grote oppervlakken zijn er afbranders te koop of te huur.
 5. Kieren en gaten
  Dicht kleine beschadigingen met plamuur. Gebruik je kit, kies dan urethaankit, want deze is goed overschil­derbaar en blijvend elastisch (hout ‘werkt’!). Voor grotere gaten zijn speciale vulmiddelen verkrijgbaar, bijvoorbeeld ‘Gupa’ van CetaBever.
 6. Houtrot
  Houtrot herken je meteen: je prikt zo een deuk in het hout of pulkt er gemakkelijk stukjes af. De boos­doener is vocht. Daarom is het belangrijk dat de verf één naad­loze, gesloten laag vormt.
 7. Repareren
  Haal rot hout weg en 1 tot 2 cm rondom de plek. Hier kan namelijk schimmel in achterblijven. Zorg dat het hout droog is voor je het gaat opvullen met een vulmiddel. Groot gat? Maak een houten blokje op maat en bevestig dit met construc­tielijm. Dicht de kieren met twee­componentenpasta en schuur het glad. Is de toestand erg slecht? Misschien is geheel vervangen dan beter.
 8. Afplakken
  Maak alles nog eens stofvrij en plak ramen af met schilderstape. Laat een kiertje van 2 mm glas vrij, hierdoor sluit je de aanhechting van het glas af met verf. Verwijder het tape direct na het schilderen van elke laag. Trek het er onder een schuine hoek voorzichtig af.

Verf tips

Weten welke verf of beits je moet gebruiken en hoe je de verf het beste op het hout aan kunt brengen zonder blaasjes, zakkers en kralen? Lees dan het artikel Verf tips.

nog meer: wooninspiratie