WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Slim klussen = geld besparen

Klussen vervelend? Niet als je weet hoeveel geld je ermee kunt besparen! Klussen moeilijk? Dat valt reuze mee. Zes voorbeelden, mét het bedrag dat je bespaart. Tel uit je winst!

slim_klussen1
Parket of houten vloer leggen

Zelf doen? Ja hoor!
Wat doen? Typisch een klus waar je veel voldoening uit kunt halen. Niet te moeilijk, groot effect. Om met het makkelijkste te beginnen: clicklaminaat of -parket. De planken of stroken klik je gewoon aan elkaar. De afwerking is net zo eenvoudig: kant-en-klare plakplinten of sierplinten die je met clips op de wand bevestigt. Bij het leggen van een ‘gewone’ houten of parketvloer komt ietsje meer kijken. Vergeet in ieder geval niet dat de ondervloer glad moet zijn en breng altijd isolatiemateriaal onder de vloer aan.

Tip: de grotere bouwmarkten en parketzaken hebben uitvoerige stap-voor-stap instructies voor het leggen en afwerken van elk type houten vloer.
Waarop letten? Doe het met z’n tweeën, dan kun je lekker achter elkaar doorwerken. Verder goed voorbereiden, nauwkeurig werken en de tijd nemen. Dan kan er weinig misgaan.
Winst? ± € 15,-/m2 tot € 20,-/m2 (parketlegger)

Behangen en stuken
Zelf doen? Ja/Nee
Wat doen?
Behangen: Zelf doen natuurlijk! Het is wel een tijdrovende klus; maak ‘t jezelf daarom gemakkelijk en gebruik ‘smart paper’ behang. Je hebt dan geen behangplaksel of behangtafel nodig. Muren insmeren, banen knippen, en plakken maar! Natuurlijk wel goed opletten of het patroon mooi doorloopt.
Stuken: Ons advies: begin er niet aan! Tenzij je twee rechterhanden hebt natuurlijk. Toch proberen? Bij de grotere bouwmarkten liggen klusfolders waarin precies staat beschreven hoe je dit lastige karwei kunt klaren.

Waarop letten? De ondergrond kan gaan ‘zuigen’, waardoor het papier van de muur af komt zetten of het stucwerk niet houdt. Gebruik bij behangen een voorstrijkmiddel. Bij stuken is het aan te raden de muur voor te behandelen met diepgrond.
Winst? € 40,-/uur (behanger), reken voor een wand van 4×4 meter op € 320,- aan arbeidsloon; stukadoor: € 30,-/uur

Wandje plaatsen
Zelf doen? Ja, geen punt
Wat doen? Dit lijkt moeilijker dan het is. Gewoon doen dus! Er zijn twee mogelijkheden: een wand van gips- of spaanplaten op een houten regelwerk of een muurtje van gasbetonblokken. De eerste methode is het meest bewerkelijk omdat je eerst het raamwerk moet timmeren. De gasbetonblokken lijm je eenvoudig op elkaar in halfsteensverband met behulp van profielen. Leg de onderste rij blokken los in het profiel zodat de blokken kunnen uitzetten en krimpen.
Muurtje wegbreken? Je zult verbaasd staan hoe snel dit gaat als je eenmaal een gat in de muur hebt geslagen met een moker. Controleer wel eerst of het geen draagmuur is!

Waarop letten? Ga je aan de slag met gasbetonblokken? Zorg dan dat je geschikt vervoer hebt om ze bij je thuis te krijgen (niet zwaar, wel groot volume).
Winst? € 40,-/uur (klusjesman), wandje van circa 12 m2: € 320,-

Buitenboel schilderen
Zelf doen? Ja…
Wat doen? Geen favoriete klus, maar wel eentje waarmee je super kunt besparen, want schuren en plamuren kost erg veel tijd (en dus arbeidsloon). Als je het houtwerk jaarlijks inspecteert en bijwerkt, voorkom je de grootste problemen. Hoe? Milieuvriendelijk ontvetten met St. Marc, rotte plekken en scheuren repareren met houtrotvuller, schuren, gronden, licht schuren, plamuren, licht schuren en lakken. Wil je er de komende jaren vanaf zijn, dan kun je beter twee laklagen aanbrengen (wel tussendoor licht schuren!).

Tip: huur samen met de buren een steiger.
Waarop letten? Kaal geworden hout, knoesten en kierende naden zijn extra gevoelig voor houtrot. Meteen aanpakken dus!
Winst? € 35,- tot € 40,-/uur (schilder)

Betegelen
Zelf doen? Ja, leuk
Wat doen? Echt een werkje voor een doe-het-zelver met enig geduld. Het moeilijkste? Misschien alleen het berekenen van de hoeveelheid tegels die je nodig hebt. Op www.praxis.nl vind je daarvoor een handige rekenmodule. Maak een evenwichtige verdeling, zodat je wandje of vloer niet eindigt met een lelijk smal reepje tegels. Zoek goed uit welke lijm je nodig hebt; voor elke ondergrond is er een product. Nooit eerder gedaan? Oefen dan eerst met een restpartijtje, bijvoorbeeld op een plaat multiplex of in een verloren hoekje op zolder.

Tip: soms moet je in een tegel boren (uitsparing voor leidingen). Kras dan eerst een putje in het glazuur met een spijker zodat de boor niet wegglijdt.
Waarop letten? Betegel altijd vanuit het midden naar de hoeken, want muren zijn zelden recht.
Winst? € 25,-/uur (tegelzetter)

Isoleren
Zelf doen? Ja/Nee
Wat doen? Dit lijkt een ondankbare klus, omdat al dat werk uiteindelijk niet te zien is. Maar je merkt het wel direct aan het comfort én de energierekening. Snel effect: kieren van ramen, deuren en brievenbus afdichten met tochtband of -strips, warmwaterleidingen omkleden met polyethyleenschuim. Iets meer werk, maar ook goed zelf te doen: pannendak en vloer isoleren. Een pannendak isoleer je aan de binnenkant met glas- of steenwol, polystyreen platen of XPS platen. De vloer kun je het beste vanuit de kruipruimte aanpakken. Eerst afdekken met dampdichte folie, daarna isolatiemateriaal tussen de balken aan de onderkant tegen de vloer klemmen.

Begin hier niet aan: plat dak en spouwmuren isoleren, dubbelglas of HR++ glas plaatsen. Dat is allemaal werk voor een vakman.
Waarop letten? Maak je huis niet té dicht. Als er onvoldoende ventilatie is, ontstaat er condensvorming. Gevolg: schimmel en houtrot!
Winst? € 40,-/uur (klusjesman)

Klus toch liever uitbesteden? De Klusservice van Praxis!

nog meer: wooninspiratie