WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

lekkere binnenkomer!

Bianca en Frodo hebben hun droom werkelijkheid zien worden; wonen aan de kades in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam. We nemen een kijkje in dit huis!

v1630 v3

Waar dit huis zeker niet om verlegen zit, is kleur. Zo hebben Bianca en Frodo een gele badkamer en een knalrode gang. Bianca ‘Ik vind het leuk om iedere ruimte een eigen identiteit te geven en door kleur heb je snel resultaat. In de gang wilden we bijvoorbeeld echt even knallen. Het is vaak zo’n rommelige en nietszeggende ruimte!’

In deze post lees je hoe je ook zo’n knallende gang kan creëren!

Wandkastjes
De kastjes aan de wand zijn gewoon wijnkistjes! Superhandig en erg budgetgericht. Je hebt ze misschien nog wel liggen en anders zijn ze voor weinig te koop bij de slijterij. Wijnkistjes zijn gemaakt van dun hout en dun hout trekt krom. Daarom is het verstandig de kistjes aan beide zijdes, ook de achterkant, te schilderen. Hiervoor kun je hoogglans of zijdeglans lak gebruiken. Mocht het schuifgedeelte niet meer zo soepel werken, dan kun je in de richel wat kaarsvet laten lopen. Flexa Meng Collectie lak prijs per liter v.a. € 29,95 (Flexa).

Radiator verven
Radiatoren zijn vaak een doorn in het oog. Je kunt daarom kiezen voor een designradiator, maar er is een goedkopere oplossing. Door de radiator in dezelfde kleur mee te schilderen als de wand, valt hij een stuk minder op. Voor het schilderen van een radiator gebruik je radiatorlak. Deze lak is hitte bestendig tot 80°C waardoor de verf niet gaat verkleuren en warmtegeleidend is. Zo begin je:

Stappenplan radiator verven:
1. Ontvet de radiator met wasbenzine
2. Ontroest de radiator zo nodig met schuurpapier korrelgrofte P24-P36 of een staalborstel
3. Maak de radiator stofvrij en ontvet deze opnieuw met wasbenzine
4. Breng meteen na het ontroesten en ontvetten een laag Flexa Grondverf voor metaal aan
5. Laat het drogen en breng daarna een tweede verdunde laag grondverf aan
6. Lak de radiator in twee lagen af met Flexa radiatorlak, dit kun je doen met een kwast van varkenshaar, of een lakroller. Schuur tussen de twee lagen de radiator op met heel fijn schuurpapier.

Je kunt de radiator natuurlijk ook spuiten, al is dit wel een moeilijk klusje. Hiervoor heb je dezelfde voorbereiding nodig als genoemd in stap 1 t/m 5. Bij stap 6 gebruik je de spuitbus.

Begin en eindig met spuiten net naast de radiator. Beweeg in banen over de radiator en overlap steeds voor en deel de vorige baan. Spuit in dunne lagen, dit om druipers te voorkomen. Zorg steeds voor een spuitafstand van ongeveer 25 cm. Een te grote spuitafstand zorgt voor een ‘droge’ slecht gevloeide laag. Te dichtbij spuiten veroorzaakt te dikke lagen en dus druipers.

Laat de verwarming af koelen voor je gaat schilderen of spuiten. Als de verf is uitgehard, kun je de radiator weer geleidelijk op temperatuur laten komen.

Tips:

  • Grondverf voor metaal vanaf € 10,45/0,25 liter (Flexa)
  • Radiatorlak, te mengen in een beperkt aantal kleuren € 16,95/0,5 liter (Flexa)
  • Spuitlak Hittebestendig en/of Spuitlak Radiatorlak € 12,45/400 ml (Flexa). Deze spuitlak is niet mengbaar.

Zit de goede kleur er niet tussen? Ga dan naar de verfspeciaalzaak om een spuitbus te laten mengen in de kleur die jij wilt!

Na de muur en de radiator is ook de kapstok aan de beurt.

 

Kapstok spuiten
Een haakje heeft maar een klein oppervlak en heeft vaak veel rondingen. Voor het verven hiervan is het slim om gebruik te maken van spuitlak. Ook hierbij is het nuttig de haakjes eerst te ontvetten met wasbenzine, waarna je ze in meerdere malen egaal in een kleur spuit.

Spuitlak Hoogglans/zijdeglans € 11,45/400 ml (Flexa).
Flexa Creations Extra Mat Muurverf € 22,95/l. Zijdemat Muurverf € 21,95/l (Flexa).

 

nog meer: wooninspiratie