WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Handlettering: doe het zelf!

Inspirerende teksten op winkelruiten, zelfgemaakte kaartjes of ingelijst aan de muur: we zijn er dol op! Deze veelal sierlijk geschreven quotes lijken het werk te zijn van een kunstenaar, maar niets is minder waar. Je hoeft hier helemaal geen magische handen voor te hebben, want jij kunt het ook! Handlettering is namelijk een creatieve bezigheid voor iedereen. Het enige wat je nodig hebt is een inspirerende tekst, je eigen creativiteit (of een goed voorbeeld) en een beetje hulp van edding. (promotie)

Handlettering

Handlettering is eigenlijk een soort moderne vorm van kalligrafie. Het gaat namelijk om sierlijk getekende letters, alleen is de invulling ervan geheel vrijblijvend. Jij bepaalt zelf hoe de letters eruit zullen zien en je kunt het zo makkelijk of moeilijk maken als jij wilt. De krijtmarkers van edding zijn hierbij essentieel, want het vloeibare krijt van deze handige stiften maakt het schrijven niet alleen makkelijk, het is ook eenvoudig te verwijderen. Heb je een kleine uitschieter of is er een schrijffoutje bij ingeslopen, met een vochtige doek is alles zo weer hersteld!

Aan de slag

Ben je ook enthousiast en kun je niet wachten om aan de slag te gaan? Hieronder hebben we alvast een leuk idee voor handlettering stap voor stap voor je uitgewerkt!

Benodigdheden
– MDF plaat
edding Permanent Spray universele primer
edding permanent Spray, diepzwart mat RAL 9005
edding 4095 krijtmarker, wit
– grote onderlegger (om niet alles rondom het object mee te spuiten)
– afplaktape
– testpapier

edding handlettering

Stap 1
Bedenk, google of kijk op de edding Benelux Pinterest pagina voor een leuke quote en koop een MDF plaat in een formaat dat je leuk vindt. Zoek een plekje buiten waar je het bord kunt inspuiten met edding Permanent Spray. Denk er aan dat je alles goed afdekt met papier of een andere onderlegger, zodat je geen ongewenste vlekken krijgt. Tip: voor een optimale hechting adviseren we je om de MDF plaat eerst met een universele primer voor te gronden. De edding Permanent Spray universele primer is bij uitstek geschikt voor vrijwel alle materialen, waaronder MDF.

Pak vervolgens de zwarte edding Permanent Spray en spuit, na goed schudden, met heen- en weergaande bewegingen, het bord mooi en egaal zwart. Als je op deze manier te werk gaat, is de spuitstraal het best te doseren en gaat het lekker makkelijk. Laat het bord goed drogen. Klik hier voor een uitgebreide tutorial met instructies voor het spuiten.

edding handlettering

Stap 2
Als het bord droog is, pak je de edding 4095 krijtmarker (wit). Schud deze goed (met gesloten dop), open de stift, zet de punt van de stift op een stukje testpapier en pomp voorzichtig een paar keer totdat de inkt in de punt loopt. De krijtmarker is nu klaar voor gebruik. Aangezien je natuurlijk het mooiste resultaat wilt bereiken, is het slim om met afplaktape wat hulplijnen aan te brengen voordat je met hand lettering begint. Deze lijnen geven aan waar de letters moeten komen en maken het net een beetje makkelijker. Deze kun je dus naar eigen keuze aanbrengen en later weer verwijderen of als een soort versiersel bij het geheel betrekken.

edding handlettering

Stap 3
Nu kan het handletteren echt beginnen. Begin met het testen van een schrijfstijl op kladpapier. Zodra een woord naar je zin is, zet je deze op het bord. Schrijf de letters één voor één op het bord en zorg voor een gedoseerde ruimte tussen alle letters, zodat het een mooi verdeeld beeld wordt. Heb je gekozen voor letters met schaduw of veel tierelantijntjes? Zet ze dan eerst eenvoudig op, en voeg daarna steeds lijnen of krullen en dergelijke toe, waardoor je de letter stap voor stap kunt perfectioneren.

Wees niet bang om fouten te maken, want met een vochtige doek zijn je creaties zo weer uitwisbaar. Oefening baadt kunst!

edding handlettering

Stap 4
Staan alle letters op het bord, maar ben je nog niet helemaal tevreden? Breng dan wat kleine tekeningen/versieringen aan om het beeld nog iets meer te laten spreken. Klaar? Laat het bord goed drogen. Zodra deze volledig droog is, kun je een leuk plekje zoeken om je creatie op te hangen of bijvoorbeeld op de schouw te zetten.

edding Permanent Spray en Krijtmarkers zijn o.a. verkrijgbaar bij Bruna, Hobbygigant.nl, Pipoos, V&D, Bol.com en de betere kantoorvakhandel of hobbywinkel.

Ga voor meer inspiratie naar Pinterest.com/eddingBenelux

Bron: in samenwerking met edding

nog meer: wooninspiratie