WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tips voor de BBQ schoonmaken voor de zomer

Na regen komt zonneschijn! Er is weer mooi weer op komst en daarmee ook al die gezellige bbq-avondjes. Tijd om het ijzeren beest weer van stal te halen voor een fijn en hopelijk nog lang zomerseizoen. Lees alle tips voor barbecue schoonmaken en jij kunt de hele zomer door barbecuen.

Maak de ideale buitenkeuken met deze 3 DIY's | vtwonen | barbecue schoon

Barbecue schoonmaken

Voordat je je barbecue weer gaat gebruiken, is het wel zo fris om ‘m goed schoon te maken. Met name het rooster verdient enige aandacht. Er zijn een paar makkelijke trucjes om hem weer spic en span te krijgen. Zo kun je het rooster een nacht in een vuilniszak weken met azijn, biotex of soda. 

LEES OOK
Maak een gezellige BBQ compleet met deze items

Barbecuerooster schoonmaken na een BBQ

Het barbecuerooster kan het beste schoongemaakt worden als deze nog een beetje warm is. Om vet- en etensresten weg te schrobben, gebruiken de meeste mensen een staalborstel. Geen verkeerde tool omdat je er door de steel goed mee kunt boenen, zeker als je regelmatig barbecuet. Toch is er nog een ander makkelijk hulpmiddel dat meestal wel in de keukenlade ligt: aluminiumfolie! Maak er een prop van en schrobben maar. In combinatie met een halve citroen is je rooster in no time weer helemaal schoon en fris. 

barbecue veilig barbecueen tuin metamorfose weer verliefd op je huis buiten eten

Zo maak jij de barbecue schoon

Ook de kuip van de barbecue mag je niet overslaan met schoonmaken. Het is verstandig om deze in ieder geval twee keer per jaar schoon te maken en vrij te maken van vet- en etensresten. Zo voorkom je rookontwikkeling en extra nare geurtjes. Maak de hele kuip leeg als de barbecue volledig is afgekoeld. Gebruik voor de barbecue schoonmaken gewoon een mengsel van water en afwasmiddel, in combinatie met een sponsje is het zo gepiept. Eventuele aangekoekte resten kunnen met een staalborstel.

LEES OOK
Dit kun je allemaal schoonmaken met citroen

De barbecue onderhouden voor regelmatig gebruik

  • Smeer het rooster altijd in met een olie of met bijvoorbeeld citroensap van een halve citroen, met de citroen kan ook tussen het barbecueën door. Zo kun je een vies barbecuerooster voorkomen met vlees of groente dat blijft plakken. Scheelt je achteraf een hoop schoonmaakwerk.
  • Hoe vervelend het ook is: maak na gebruik meteen de bbq schoon. Zo zit alles nog niet zo hardnekkig vastgekoekt en hoef je een stuk minder hard te boenen. 
  • Vergeet tijdens het schoonmaken de barbecue zelf niet. Vetspetters schieten vaak alle kanten op. En het is wel zo fijn als de barbecue er volgend jaar ook nog als nieuw uit ziet. Gebruik hiervoor geen agressieve schoonmaakmiddelen en een zachte doek.
  • Als je een houtskoolbarbecue hebt, vergeet dan niet na elke sessie ook even de kolenbak te controleren en waar nodig te legen. As- en etensresten kun je beter zoveel mogelijk verwijderen om rookontwikkeling tegen te gaan. 

Barbecue checken: werkt alles nog?

Als de bbq al even ongebruikt in de schuur staat, dan kan het handig zijn om te controleren of alles nog werkt. Zeker in het geval van een gas- of elektrische barbecue. Er is niets vervelender dan daar op het moment zelf pas achter te komen.

Benodigheden voor de barbecue

Heb je een gezellige barbecue gepland? Vergeet dan niet van tevoren te controleren of je alles in huis hebt voor de houtskoolbarbecue of gasbarbecue.

nog meer: wooninspiratie