WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Groene vingers: alle tips om vetplanten optimaal te verzorgen

Vetplanten heb je in alle soorten en maten. Grote kans dat er een is (of meerdere!) die jij mooi vindt. Maar hoe groen je denkt dat je vingers ook zijn: vetplanten verzorgen is net even anders dan een andere kamerplant. Dus wil je leuke vetplanten in huis halen of heb je er al een aantal, check dan deze tips om die vetplanten optimaal te verzorgen. 

Goede basis

Vetplanten goed verzorgen begint bij de potgrond. Meestal doen vetplanten het niet heel goed op normale potgrond die je bij het tuincentrum koopt. Ze hebben grond nodig die voor een deel bestaat uit zand. Daar groeien ze in het wild namelijk ook in. Je kunt speciale potgrond voor vetplanten kopen, maar ook zelf een mix maken van aarde en zand.

Zorg ook voor een goede afwatering. Als er water in de pot blijft staan, kunnen de wortels gaan rotten. En dan moet je binnen no-time afscheid nemen van die geliefde vetplant. Door wat grind, steentjes of potscherven onderin de bloempot te leggen, los je al een hoop op.

LEES OOK
Pop of color: de mooiste kamerplanten met gekleurd blad

Zonaanbidders

Vetplanten zijn dol op licht en niet zo’n beetje ook. Van nature groeien ze op plekken waar ze tot wel twaalf uur in de volle zon staan. Zoek voor vetplanten dus een lichte plek in huis, het liefst met veel direct zonlicht. Een plek in de vensterbank of bij een raam is de ideale habitat voor een vetplant. Liever te veel licht dan te weinig! 

Verkleuren de bladeren? Of maken ze gekke verticale uitlopers? Dit is een schreeuw om hulp: de plant krijgt te weinig licht. Je kunt ‘m het best verplaatsen. Heb je een donker huis? Een vetplant die het goed doet met weinig licht is de aloë vera

LEES OOK
Vet mooi, zo’n vetplant

Te veel of te weinig?

De meeste vetplanten sterven door de hoeveelheid water die ze krijgen. En dat is doorgaans niet te weinig, maar te veel. Vetplanten hebben dikke bladeren en stengels waarin ze het water opslaan. Hierdoor kunnen ze dagen zonder water zonder uit te drogen. Als je te veel water geeft, blijft er vaak wat op de bodem achter en gaan de wortels rotten. Geef een vetplant dus liever te weinig water dan te veel. 

Kijk goed naar de aarde voordat je de vetplant opnieuw water geeft. Die moet goed uitgedroogd zijn. Meestal heeft een vetplant om de tien dagen water nodig. In de zomer kan dit iets meer zijn. De beste manier om vetplanten water te geven is door ze het water zelf op te laten zuigen. Zet ze dus in een badje met water en laat ze zelf de hoeveelheid nemen die ze nodig hebben. 

Voeding

Plantenvoeding is essentieel voor planten in een pot. Dus ook voor vetplanten. Zij hebben vaak andere voeding nodig dan andere kamerplanten. Haal daarom speciale plantenvoeding voor vetplanten in huis om ze optimaal te bedienen. 

LEES OOK
Waarom plantenvoeding onmisbaar is voor jouw groene vrienden

Ademruimte

In een tuincentrum zie je vaak tal van vetplanten bij elkaar staan. Mooi, gezellig en kleurrijk om samen in een pot te stoppen. Let er wél op dat de pot niet te klein is. Vetplanten hebben niet veel aandacht nodig, maar een beetje ademruimte vinden ze wel zo fijn. Als vetplanten dicht op elkaar groeien, kunnen er sneller schimmels ontstaan. Let dus goed op dat je bij de aanschaf voor een ruime pot kiest. 

LEES OOK
Wanneer is het tijd om planten te verpotten?

nog meer: wooninspiratie