WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Traktatie voor kamerplanten: zelf plantenvoeding maken

Planten in de volle grond kunnen daar een leven lang voeding uithalen. Maar dat geldt niet voor kamerplanten in een pot. Met goede voeding kunnen de planten optimaal schitteren in het interieur. En zelf maken is makkelijker dan je denkt: je doet het zo.

Kookwater eieren

Heb je een eitje gekookt? Giet het kookwater dan niet direct door de gootsteen, maar laat het afkoelen. Giet het vervolgens bij een kamerplant. Door het koken van de eieren bevat het water calcium en dat is goed voor planten. 

Gooi ook de schillen van dat gepelde ei niet weg. Of welk ander ei dan ook, als ze maar biologisch zijn. Stamp de eierschillen fijn en gooi ze bij de aarde in een pot. Nóg een fijne bron van calcium! 

LEES OOK
Waarom plantenvoeding onmisbaar is voor jouw groene vrienden

Thee

Een theeliefhebber die dol is op planten: de ideale combinatie om zelf plantenvoeding te maken. Elke theesoort is geschikt als plantenvoeding, omdat het een stofje bevat dat de groei van planten bevordert. Afgekoelde thee kun je aanlengen met water en bij de planten gieten. Of hang een gebruikt theezakje in een gieter. Ook de theebladeren uit het zakje kun je in de potgrond stoppen als mest. Let er wel op dat je het niet te vaak doet. 

Koffie

Gelukkig kunnen koffiedrinkers eveneens hun hart ophalen. Koffie is ook geschikt als plantenvoeding omdat het rijk is aan magnesium en kalium. Zet één kopje voor jezelf en een halve voor de planten. Laat het wel even afkoelen voordat je het erbij giet. Het koffiedik dat overblijft kan als voeding in de potgrond.

LEES OOK
Dit vertellen bladeren over de gezondheid van je kamerplant

Aardappel- en groentenat

Eigen plantenvoeding maken hoeft niet moeilijk te zijn. Het kookwater van aardappelen of groente kan ook als plantenvoeding in de potgrond. Let er wel op dat het ongezouten is.

Fruitresten 

Laat schillen en ander fruitafval niet direct in de afvalbak verdwijnen. Scheid het afval in een bak en giet er kokend water overheen. Het aftreksel dat overblijft is een prima meststof voor planten. Je kunt er eventueel ook groenteafval bij gooien. Bananenschillen kun je apart houden en in de blender doen. Het prutje is de perfecte mest voor planten. 

LEES OOK
Ongezonde plant? Zo gaat-ie het toch overleven

As

Je zou het niet zeggen, maar in as zitten bijna alle voedingsstoffen die je ook in plantenvoeding vindt. As van de barbecue, open haard of vuurkorf kun je na een gezellige avond dus inzetten als voeding voor de planten. Let er wel op dat er geen chemische stoffen aanwezig waren bij verbranding (denk aan geverfd hout). Daar houden kamerplanten niet van. 

Let op: niet te veel!

Je kunt ook te enthousiast zijn en de kamerplanten te veel voeding geven. Dan kunnen de wortels beschadigen en dat kan uiteindelijk funest zijn voor de plant. Geef kamerplanten niet vaker dan eens per maand voeding, maar het is nog beter om het op gevoel proberen te doen. Ziet jouw kamerplant eruit alsof-ie wel een oppepper kan gebruiken? Dan kan-ie zomaar eens voeding nodig hebben. 

Let ook op het groeiseizoen van planten. Dit valt meestal tussen maart en oktober omdat er dan een langere lichtperiode is. In deze periode hebben kamerplanten vaak meer voeding nodig dan bijvoorbeeld in de winter. In de koude periode groeien planten nauwelijks en hebben ze minder water nodig. 

nog meer: wooninspiratie