WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo onderhoud je de vijver het hele jaar door

Als je een vijver in je tuin hebt, dan moet je deze zo nu en dan onderhouden om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten. Wanneer je een tijd niet omkijkt naar een vijver kan hij in no time een moerasachtige look krijgen. In elk jaargetijde zijn er weer andere klusjes qua vijveronderhoud. Gelukkig is dat met deze tips zo gebeurd.

vtwonen special tuin 03 2021 | zwemvijver

Vijver onderhouden in het algemeen

Als je een vijver in de tuin hebt, dan wil je deze natuurlijk wel schoon houden. Je kunt je vijver helder houden door minimaal één keer per jaar de waterhardheid op peil te brengen. Daarnaast moet je af en toe het filter schoonmaken en constant voor voldoende zuurstofplanten zorgen.

Voorjaar en zomer

In het voorjaar en de zomer is er heel wat vijver onderhoud te doen. In het voorjaar kun je nieuwe vijverplanten in de vijver zetten. Dit is namelijk de groeiperiode en dus kun je genieten van een vijver vol mooie bloeiers als je het op tijd aanpakt. Hoe je dat doet lees je bij vijverplanten planten. Ook moeten de vissen nu weer gevoerd worden. Problemen met algen in het water? Probeer er alles aan te doen om het water zo voedselarm mogelijk te maken. Geef dus nooit teveel, maar ook niet te weinig voer.

Daarnaast zijn voldoende zuurstofplanten belangrijk om het water helder te houden. Met deze vijverplantenmix zit je sowieso goed. Als in de zomer de water- en oeverplanten volop aan het groeien zijn, gaat de algenplaag meestal vanzelf over door het biologisch evenwicht dat ontstaat.

LEES OOK
Vijver (weer) helder maken

Vijver onderhoud in de herfst

Afgestorven plantendelen en ingewaaid blad kunnen voor veel problemen zorgen als ze de hele winter op de bodem van de vijver blijven liggen. Verwijder afgestorven plantendelen dus meteen en zorg dat bladeren niet in de vijver terecht kunnen komen. Dit gaat heel goed door de vijver tijdelijk met een vijverafdeknet te bedekken. Mochten er nu toch bladeren en andere troep in de vijver terechtkomen, schep deze er dan uit voordat ze op de bodem terechtkomen.

In het najaar valt vaak weel meer regen dan in het voorjaar of de zomer. Door de regenval kan de hardheid van het water worden aangetast, deze zal namelijk flink teruglopen. Het zachte water dat overblijft kan funest zijn voor alle mooie vijverplanten. De mineralen die het water hard maken, kun je terugbrengen in de vijver met dit middel van GH-plus.

LEES OOK
Een vijver aanleggen doe je zo

Vijver onderhoud in de winter

Het net dat je in de herfst hebt gespannen, kun je in de winter gewoon laten zitten. Al is het dan niet meer per se voor de bladval, maar wel voor bijvoorbeeld reigers. Deze zijn in de wintermaanden vaak te vinden rond vijvers om zich van voedsel te voorzien.

In de wintermaanden kun je de vijver verder met rust laten. Zelfs de vijverpomp of filters kun je in de winter het best uitgeschakeld laten, ook om te voorkomen dat ze kapotvriezen. Over de levende wezens in de vijver hoef je je niet direct zorgen te maken. Zelfs als de vijver dichtgevroren is. Onderin de vijver vormt zich namelijk een waterlaag met een stabiele en aangename temperatuur voor de beestjes. Filters en waterpompen zouden deze stabiele waterlaag alleen maar in de weg zitten.

Mocht de vijver nou wel dichtvriezen, dan is er nog geen reden voor paniek. Pas als de vijver een aantal dagen opeenvolgend dichtgevroren is, doe je er goed aan om een wak te maken. Door een ijslaag dringt namelijk weinig of geen zuurstof door en dat hebben organismen wel nodig om te overleven. Overgebleven stengels van waterplanten kun je voor de zekerheid in een ijsvrijhouder in het water leggen. Dan hoef je niet eens na te denken over dit probleem!

nog meer: wooninspiratie