WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Wanneer ‘mag’ je de kerstboom neerzetten?

Nu de dagen korter, kouder en grijzer worden, willen we het liefst in een ruk door richting de feestdagen. Maar op welk moment houd je het niet meer bij wat extra kaarsen en lichtjes en ga je over tot het echte werk? Oftewel: wanneer mag je de kerstboom neerzetten in huis? Je leest het hier.

vtwonen 12-2019 | Binnenkijken in een vrijstaand huis in Geleen woonkamer kerstboom
Vintage stoelen Bestwelhip. Groene kussen vtwonen, witte kussen Sissy-Boy. Bijzettafeltje Joelle Boers Studio, stalen bijzettafel tegen de muur Robuust Maatwerk. Kaartenrek Madam Stoltz. Ronde kerstversiering zelfgemaakt. Op de betonnen vloer ligt een kleed van HK Living.

Waar komt de kerstboom vandaan?

De kerstboom komt oorspronkelijk uit Duitsland, net als de Paashaas trouwens. De geboorte van Jezus had er toen nog weinig mee te maken, het draaide allemaal om Midwinterviering, de kortste dag van het jaar. De denneboom en spar werden gebruikt, omdat deze bomen het hele jaar groen blijven en daardoor symbool stonden voor vruchtbaarheid. De boom werd op het dorpsplein gezet en versierd met kaarsen, appels, goud en suikergoed.

Halverwege de 19e eeuw waaide de boom over naar Nederland, al was men niet meteen enthousiast. Maar rond 1900 waren de Nederlanders om en kreeg hij met Kerstmis een plek in de huiskamer. 

LEES OOK
Kerstkriebels? 5x binnenkijken in de mooiste kersthuizen

De kerstboom neerzetten

Volgens de vroege traditie duurde de kerstperiode van 21 december tot Driekoningen op 6 januari, maar er zijn nog maar weinig mensen die zo lang kunnen wachten met het in huis halen en versieren van de kerstboom. 

Tegenwoordig is de ongeschreven regel dat we wachten totdat Sinterklaas het land heeft verlaten. Maar als je al eerder aan de kerstversiering wil beginnen, dan is er niemand die hier raar van opkijkt. Voor sommige mensen is kerst zelfs serious business en begint de voorbereiding al maanden van tevoren. En zo vroeg zijn we hier nu ook weer niet, in Duitsland en de Verenigde Staten staat eind november de kerstboom vaak al in huis. 

Nog op zoek naar een kerstboom? Koop er eentje online, dat scheelt een hoop gesleep! Bekijk hier alle echte kerstbomen en kunstkerstbomen.

vtwonen | Blog PRCHTG kerstballen

Wist je dat vroeg beginnen met kerstversiering je een
gelukkiger mens maakt?


Dat zeggen wetenschappers van

The Journal of Environmental Psychology.

De boom weer opruimen

Hoe eerder de kerstboom staat, des te eerder hij weer wordt opgeruimd. Dat geldt vooral voor echte kerstbomen: de meeste populaire soorten, zoals de Nordmann en spar redden het gewoonweg niet veel langer dan drie weken. Dat probleem heb je bij een nepboom uiteraard niet.

LEES OOK
Zo voorkom je naalduitval bij de kerstboom

Mensen geloofden vroeger dat het ongeluk bracht om een kerstboom voor Driekoningen af te breken, maar deze feestdag wordt nauwelijks meer gevierd. De meeste kerstvierders laten de boom voor de gezelligheid tot en met Oud & Nieuw staan om hem vervolgens op 2 januari de deur uit te zetten. Of hij belandt een dag eerder al in een Nieuwsjaarsvuur. Wanneer je de kerstboom opruimt, mag je dus ook helemaal zelf weten.

Helemaal klaar voor de kerst? Van tafeldekken tot kerstboom versieren, bekijk hier alle inspiratie voor de feestdagen.

nog meer: wooninspiratie