WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een 2e huis? Zo regel jij je eigen houten huisje

Dit is het verhaal over een handlezer, een vriendin met een idyllisch vakantiehuisje, een verrotte caravan en het avontuur wat daaruit volgde…

bootje

caravan

bouwgrond

opbouwen

blockhut

steiger

houten huisje

werktekening

uitzicht

Tweede houten huisje

Zo’n 15 jaar geleden was ik bij een persevenement van Ikea, elk jaar weer een fantastisch spektakel. Deze keer hadden ze een tentenkamp opgezet in de winkel in Amsterdam Zuid-Oost, met bezweerders, waarzeggers én… een handlezer! Ik aarzelde… zou ik het doen? Ik waagde de sprong. Wat de handlezer allemaal over me gezegd heeft weet ik niet meer, maar één ding heb ik onthouden; ‘Oh ja, je krijgt later een tweede huis’ was de laatste zin die hij over m’n hand zei. Ik keek hem hoogst verbaasd aan, want aan mijn salarisstrookje kon je dat er echt niet aan aflezen. Zijn uitspraak is altijd in mijn achterhoofd blijven hangen en …. het is ongelooflijk maar de voorspelling is uitgekomen!

Klein paradijs

Acht jaar later ging ik op bezoek bij een goede vriendin die een idyllisch vakantiehuisje aan het meer onder de rook van Amsterdam had gekocht. Ze was daardoor blut, maar heel gelukkig, dus ik kwam met lunch en een flesje wijn om het te vieren. Wat een prachtige plek, wat een rust en heerlijke vogel en klotsend water geluiden, wat een ontspannend paradijsje! Ik keek om me heen en zag dat naast haar een verwaarloosd stukje grond was met daarop een krakkemikkige stacaravan. Mijn fantasie sloeg meteen op hol en in mijn gedachten was het al een prachtig paradijsje en liep ik daar te genieten met m’n blote voeten door het gras.. Mijn vriendin beloofde me op de hoogte houden als het ooit te koop kwam.

Houten huisje

Een jaar later belde ze: het plekje naast haar kwam vrij! Ik was er natuurlijk als de kippen bij en niet veel later was ik eigenaar van een stukje land, een rotte caravan en een prachtig uitzicht. Met een minimaal budget en een hoop werk pimpte ik de oude caravan tot een heerlijk plekje waar ik elk weekend te vinden was. Maar ja, die caravan bleef lek en rot. Elk voorjaar ging ik met grof geschut de vochtaanslag te lijf. Het laatste jaar kon ik op sommige stukken van de vloer niet eens meer lopen, je zakte gewoon door de bodem. Na zes jaar sparen hakte ik vorig jaar de knoop door: weg met die rotte caravan en welkom nieuw vakantiehuisje!

Romantisch versus praktisch

Ik gebruikte de winter om onderzoek te doen naar alle ins and outs van bouwen, regelgeving, en materiaalkeuze. Omdat alles staat of valt met een goede basis, koos ik ervoor om te laten heien en voor een metalen constructie waarop mijn paleisje aan het water zou komen te staan. Stap twee: het huisje. Allerlei ideeën had ik hierover: zo zag ik mezelf al wakker worden in een kas tussen m’n zelfverbouwde tomaten, komkommers en klimmende druiventakken…. Tja, romantisch, maar natuurlijk niet erg praktisch. Dus besloot ik te gaan voor een houten huisje. Na een lange zoektocht – want er zijn heel wat bedrijven die houten huisjes maken en leveren, maar welke is dan goed? – kwam ik bij Fleuren terecht. Samen met hen bedacht ik de indeling en hoe het er allemaal uit moest gaan zien. Het bouwen kon beginnen!

Nieuwsgierig naar hoe het geworden is? Binnenkort het vervolg.

nog meer: wooninspiratie