WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bloeiende liefde

Het buitenleven houdt niet op bij de voordeur. Mix erfgoed uit de natuur met erfgoed uit de fabriek en je krijgt een opvallend staaltje stoere romantiek in huis.

stoel print bloemen

Lockerkast, stellingkast, groene metalen wandtafel, metalen ton, kistjes, fabriekslamp, gewei, plaid, tinnen theepot, tinnen schaal (instagram.com/sourcedandsold). Fauteuil in stof Martino uit de Pugin-collectie van Designers Guild (Wilhelmine van Aerssen). Groene schaal (Nijhof). Ansichtkaart van schilderij Madonna met wilde rozen van Jan van Scorel (Art Unlimited).

bloemen doeken

Metalen stoel Tolix, oude linnen doek met tijkstreep, metalen bak, metalen krat met handvatten, gewichten, oude stolpen, antieke glazen flessen (instagram.com/sourcedandsold). Bronzen beeld (Alvaro Sotomayor). Glazen vaas (Nijhof). Reproductie op karton van botanische tekeningen uit oude boeken/archieven (Repros). Typemachine privébezit.

etalage kast bloemen

Stalen medicijnkast, vogelkooi, tinnen theepot, glazen fles met oude post (instagram.com/sourcedandsold). Boek Silent Beauties van Leendert Blok (Hatje Cantz Verlag). Op de plank: pagina’s gesneden uit boek Silent Beauties van Leendert Blok (fotograaf, 1895-1986) (Hatje Cantz Verlag). Reproducties van foto’s van Leendert Blok zijn los te koop bij Spaarnestad Photo & Nationaal Archief (www.spaarnestadphoto.nl). Schaal, bord (Nijhof). Klos privébezit.

botanisch planten

Linnen doek Lucious Land met botanische print, 100% linnen (Chivasso). Tafelkleed Table Bouquet van 100% geweven katoen (www.studiosybrandy.nl). Reproductie op karton van botanische tekeningen uit oude boeken (Repros). Glazen vaas, kan (Nijhof). Tafel met gietijzeren onderstel en houten tafelblad, schoolstoel, lamp, stoelen met stalen frame en hout, houten kistjes, aluminium bak (instagram.com/sourcedandsold). Macramé plantenhanger (Etsy). Typemachine privébezit.

servetten bloemen

Servetten Table Bouquet van 100% geweven katoen (www.studiosybrandy.nl). Boek The Alphabet of New Plants van Robert Voit (Hatje Cantz Verlag). Schaar (Piet Hein Eek).

servies blauw
Ovale schaal van Broste Copenhagen, schaaltje van Serax (Nijhof). Ansichtkaart uit fotoserie Hortus Siccus van Paul den Hollander (Art Unlimited). Object Hortensies van Roos Soetekouw (Friday Next).

slaapkamer blauw bloemenprint

Behang Wallpower Masterpiece (Eijffinger). Linnen beddengoed in antraciet, kussensloop (Sissy-Boy). Gebreid plaid gemaakt met garen van gerecyclede jeans van By Mölle, bijpassend gebreid kussen van By Mölle, grijze bloempot (Nijhof). Gebloemd velours kussen Bloomsbury Rose Indigo van Designers Guild (Wilhelmine van Aerssen). Gietijzeren tafel uit Wenen met oud marmeren blad en verweerd koperen rand, tafellamp, stormlamp (instagram.com/sourcedandsold). Kommetje van Portugees aardewerk (Inpetto). Boek The Temple of Flora van Robert John Thornton, hier afgebeeld is een oude special edition, nieuwe editie hardcover (Uitgeverij Taschen via bol.com).

Tuinkamer

Hoe uiteenlopend de stijlen ook zijn, 
romantische bloemdessins en rauwe, 
industriële materialen zijn samen een geweldig gezelschap in huis – als de balans er maar is. Eén accent met bloemen is genoeg, anders wordt het al snel tuttig. Maar houd je daarbij vooral niet in: die bloemenprint kan niet wulps genoeg zijn. Zo wint de harde industriële look net een beetje aan zachtheid.

Kas in huis

Een paar oude stolpen, retro bloemenprints op karton, een stalen stoeltje 
en een houten tafel of werkbank. 
Ogenschijnlijk lijken deze karakteristieke vondsten niets met elkaar van doen te hebben, tot je ze bij elkaar zet. Samen zorgen ze voor een stoer en romantisch stilleven. De oude materialen met een ruw randje en de sierlijke authentieke bloemdessins halen het beste in elkaar naar boven.

Mystery guest

Geen spatje groen te zien, en toch een 
botanisch effect. Zo kan het ook, als je kiest voor een combinatie van donkere 
‘off tinten’ die elkaar versterken. Met een 
donkere achtergrond krijgt zo’n kijkkast een bijna mysterieus accent. Dat er voor oud industrieel metaal is gekozen, is niet voor niets. Dat heeft een mooie glans, is niet helemaal vlak en heeft net zo’n terug in de tijd gevoel als de oude bloem-afdrukken.

Binnentuin

Alsof een botanisch boek tot leven 
is gekomen! Met mooie platen van bloemen en planten, en zelfs raamdecoratie met bloemdessins naast 
het echte groenwerk, krijg je een prachtigeherbariumsfeer in huis. Om te voorkomen dat het te druk wordt, is het zaak stevige meubels neer te zetten en slechts weinig accessoires (die dan wel weer flink aan de maat zijn). Tip: gebruik je de bloemenstof als gordijn? Zonder plooi komt de print het mooist tot zijn recht.

Bloemlezing

Eén accent, en de hele tafel is 
gedekt. Wat je al niet voor elkaar krijgt met een paar ingeweven bloemmotieven. Deze servetten zijn mooi genoeg om gewoon op tafel te
laten liggen als de boel al lang is afgeruimd (en minstens zo leuk als wandkleedje aan de muur). Met een mooi ‘bladerboek’ erbij vormen ze een origineel alternatief voor verse bloemen op tafel.

B(l)oeiend stilleven

Groene vingers zijn niet nodig voor 
botanische hoogstandjes in huis. Dat laten we gewoon aan anderen over, zoals in de vorm van deze hortensia in epoxydip: de natuur op ‘sterk water’, bevroren in de tijd. Samen met een ‘verweerde’ schaal en puur natuur takje een eyecatcher op tafel.

In volle bloei

Ook in de slaapkamer zijn het lieflijke 
en het stoere perfecte partners in crime. Het ambachtelijke hebben ze gemeen. 
De mooie pentekening in het behang, hier gebruikt als origineel hoofdbord. Het buitentafeltje van gietijzer, dat moeiteloos doorgaat als nachtkastje. En het grof gebreide textiel dat voor zachtheid zorgt; altijd meer dan welkom in de slaapkamer.

Bron: vtwonen maart 2016 | Fotografie Anna de Leeuw | Styling Marianne Luning

nog meer: wooninspiratie