WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Slim apparaat in huis? Waarom updaten zo belangrijk is

Op afstand je wasmachine bedienen en een seintje ontvangen als er iemand in je huis is als je op vakantie bent? Het kan. Er worden steeds slimmere technologieën ontwikkeld om jouw leven makkelijker te maken – en je huis comfortabeler.

Toch is het gebruik van al die apparaten, gekoppeld aan het internet, niet zonder risico’s. Criminelen kunnen de digitale verbinding bijvoorbeeld gebruiken om in te breken in huis. vtwonen geeft tips om dit te voorkomen.

Wat zijn slimme apparaten precies?

Kort gezegd valt de term ‘slimme apparaten’ onder ‘smart living’, ofwel intelligent wonen. Het betekent dat je de apparaten in huis bestuurt via je telefoon of je tablet. Je maakt je woning intelligenter door bijvoorbeeld je huishoudelijke apparatuur en verlichting op afstand aan of uit te schakelen, of de verwarming hoger te zetten zodat het comfortabel warm is als je thuiskomt. Handig, maar zo’n slim apparaat weet dus ook precies wanneer je wel en niet thuis bent. Informatie die je goed wil beveiligen! En: als internetcriminelen eenmaal toegang hebben tot één apparaat, kunnen zij via je thuisnetwerk ook bij alle andere apparaten. Denk aan bijvoorbeeld de babyfoon (die afgeluisterd kan worden), de rookmelder en zelfs slim speelgoed.

Voorbeelden van slimme apparaten

Een slim apparaat dat veel mensen in huis hebben is een slimme thermostaat. Een ander veel voorkomend voorbeeld is een tv die je kunt verbinden met het internet waardoor er interactie met online content mogelijk is. Maar wist je dat er bijvoorbeeld ook al smart koelkasten zijn? En wat dacht je van de babyfoon, draadloze printer of rookmelder? Via deze apparaten kunnen internetcriminelen je gezin begluren, je privégegevens stelen of je apparaten overnemen. Hoe voorkom je dat criminelen via verbonden apparaten digitaal bij je inbreken? De oplossing is even simpel als doeltreffend: update je slimme apparaten regelmatig. Meestal updaten slimme apparaten zichzelf automatisch, maar check dit wel even voor de zekerheid. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de fabrikant.

Zo zorg je dat je slimme apparaten veilig zijn

  1. Heel belangrijk: verander meteen de gebruikersnaam en het wachtwoorden die automatisch zijn ingesteld als je een nieuw apparaat in gebruik neemt – en kies uiteraard voor een sterk wachtwoord.
  2. Zorg dat je altijd de laatste versie van de bijbehorende app op je smartphone hebt staan zodat je op de hoogte blijft van actuele updates.
  3. Kun je automatische updates inschakelen? Doen!
  4. Wordt er gevraagd om je locatie te delen? Bedenk goed of dit echt noodzakelijk is om te doen.
  5. Verbind je slimme apparaat alleen met een goed beveiligd WiFi-netwerk. Over het algemeen is dit het WiFi-netwerk thuis of bijvoorbeeld op je werk. Maak nooit verbinding met een onbeveiligd netwerk.

Alles weten over het veilig gebruiken van je slimme apparaten? Je ontdekt het op veiliginternetten.nl/doejeupdates

nog meer: wooninspiratie