WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hoe gezond en brandveilig is een elektrische deken?

Nu de herfst echt begonnen is, is de kans groot dat je als koukleum je elektrische deken van zolder hebt gehaald en op je bed hebt gelegd. Groot gelijk, want zo’n deken heeft best wat voordelen. Maar hoe zit het eigenlijk met de brandveiligheid? De elektrische deken onder de loep gelegd.

vtwonen keuze nachtlampje slaapkamer

Voordelen van elektrische dekens

De elektrische dekens lijken steeds populairder te worden, en dat heeft natuurlijk een reden. Meerdere zelfs. Zo helpt de warmte je veel beter ontspannen en dat scheelt je een hoop slapeloze nachten. Ook spierpijn kan flink afnemen bij het gebruik van zo’n deken. Daarnaast beloven warmtedekens specialisten dat het aantal huisstofmijten in je bed tot wel 50% kan verminderen door die warmtebron. Misschien een gevalletje ‘wij van WC-eend adviseren WC-eend’, maar het is het proberen waard.

Brandveiligheid

Onder een elektrische deken slapen is niet helemaal zonder risico’s. Ze staan zelfs in de top 10 ongevallen met elektrische apparaten. Volgens EnergieVeilig ontstaat er bijvoorbeeld zo’n tien keer per jaar brand door kortsluiting in een elektrische deken. Geen paniek, de kans op brand is nog steeds heel klein. Een elektrische deken moet namelijk aan heel strenge veiligheidseisen voldoen. Brand zal dan ook niet op stel en sprong ontstaan, al hangt dat volgens de brandweer wel af van hoe je met je deken omgaat.

LEES OOK
Met deze tips krijgt je slaapkamer de uitstraling van een boetiekhotel

Brand voorkomen

Tip nummer een van de brandweer: vouw je deken niet op, want door vouwen kan de elektrische bedrading breken en kortsluiting veroorzaken. Het alternatief: oprollen. Uiteraard nadat je de stekker al uit het stopcontact hebt gehaald, luidt tip nummer twee. Je elektrische deken constant aangesloten laten op het stroomnetwerk vergroot namelijk de kans op oververhitting en brand. Heb je de deken al meer dan zeven jaar? Dan is het de hoogste tijd om ‘m te vervangen, aldus de brandweer. En, niet alleen handig voor de gebruikers van een elektrische deken: zorg voor voldoende rookmelders in huis, dat kan heel wat brandweerritjes schelen.

De veiligste elektrische deken

Is je deken toe aan vervanging? Sommige elektrische dekens schakelen na een tijdje automatisch uit. Ideaal, want wanneer je eenmaal slaapt heb je de extra warmte vaak al niet meer nodig. Dat bespaart stroom én vergroot de veiligheid. Win-win!

nog meer: wooninspiratie