WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Wonen als een miljonair (zonder te spenderen als een miljonair)

Student, gezin, alleenstaand, jong, oud, arm en rijk, wat de situatie ook is: uiteindelijk heeft bijna iedereen te maken met een budget wanneer op het inrichten aan komt. Dat is maar goed ook, want die restricties vragen om creativiteit.

Wonen als een miljonair - Bron: vtwonen 13-2017 | Fotografie Stan Koolen | Styling Marianne Luning

Luxe uitstraling

Wanneer je niet in de gelegenheid bent om één zaak helemaal leeg te kopen, ga je nadenken over andere opties. Wanneer is de sale, hoe kan je een tweedehands dressoir opknappen tot een uniek pronkstuk en hoe bereik je met bertaalbare items toch een luxe uitstraling? De kick wanneer dat lukt, is vele malen leuker dan een één klap je huis in te richten met design. Stijl is immers niet te koop.

Maar hoe decoreer je dan als een miljonair zonder te spenderen als eentje? Het geheim zit ‘m in de details. Het zijn de kleine dingen van een huis een thuis maken. Om een handje te helpen met dat proces, delen we hoe je je uitgaven beperkt houdt zonder in te boeten op kwaliteit, esthetiek en persoonlijkheid.

Goud dat er blinkt

Is je ooit opgevallen wat de kleur goud doet met een ruimte? Vergulden materiaal geeft de luxe uitstraling van een kamer meteen een boost. Om die ‘Midas-touch’ toe te voegen, kun je wat goudkleurige decoratieve accenten in huis aanbrengen. Maak gebruik van kunst met gouden accenten of ga voor uitgesproken en verwerk een meubel met deze metaakleur in het interieur. Goud klinkt kostbaar, maar tegenwoordig struikel je over de betaalbare messing items.

Dat minder meer is, geldt ook zeker voor goud. Houd het bij twee, max drie items in één ruimte om de balans te bewaren. Een metallic bijzettafel, een vergulden spiegel en een leuk goudkleurig accessoire is meer dan genoeg. Combineer het met tweedehands stukken voor een interessant contrast tussen glimmend nieuws en geleefd oud.

Vintage vloerkleed

Als er één decortief item is dat een kamer maakt, is het wel het vloerkleed. Het brengt alles samen (als je het goed doet). Het juiste vloerkleed vinden dat ook binnen het budget valt, kan best een uitdaging zijn. Een mooi tapijt is al snel kostbaar en als je wil werken met laagjes, wordt het al helemaal een prijzig geintje.

Het antwoord? Marktplaats, eBay, kringloopwinkels en rommelmarkten. Met genoeg geduld tik je daar de meest fantastische kelims en Turkse/Perzische tapijten op de kop. De lol zit hem in de jacht.

Chic tafellinnen

Een tafellaken iets uit vervlogen tijden, toen je als tiener met je ouders klokslag 17.30 uur aan tafel zat en vanillevla at als toetje? Misschien, maar het tafellaken is terug. Niet meer als een praktisch ding tegen jusvlekken op tafel, maar als decoratie. Voor de prijs van een stuk stof naar jouw smaak, krijg je een opvallende, chique eettafel. Ongeacht de staat van de tafel zelf. Bewaar wel het bonnetje als je een stuk stof of laken koopt omdat soms iets in je hoofd beter werkt dan in de praktijk.

De huis-jungle

Het ziet er niet alleen gezellig uit: planten dragen ook bij aan de luchtkwaliteit in huis. Planten brengen precies de juiste hoeveelheid kleur in een minimalistische inrichting, frissen een monochrome kamer op en geven diepte aan kleine ruimtes. Als je niet het budget hebt om uit te geven aan gigantische bananenplanten, kun je betaalbare gewassen en boompjes groeperen. Geef het geld niet uit aan een prijzige plant, maar in plaats daarvan aan een stoere pot of – mand. Daarvan bestaan legio betaalbare opties.

nog meer: wooninspiratie