WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Mini make-over: kleine verandering, groots resultaat

Soms moet alles anders. Maar ja: wat als álles anders er gewoon even niet in zit? Dan begin je klein. Met een kleine aanpassing kun je je huis namelijk een totaal nieuwe uitstraling geven. Kun je die grootse gebaren altijd nog bewaren voor later.

1. Een scheidingswand

Een scheidingswand, een room-divider of kamerscherm: wat voor naam je er ook aan hangt, het effect is min of meer hetzelfde. Het verandert meteen het gevoel en de aanblik van een ruimte. Het voordeel van zo’n divider is dat je een aparte ruimte creëert terwijl het geheel toch luchtig blijft. Een divider geeft overzicht en geborgenheid terwijl je toch de ruimtelijkheid behoudt. Ideaal als je in een studio of loft woont.

Een room-divider kent vele vormen. Het kan een open kast, een retro kamerscherm of een traditionele wand zijn. Creatief type? Je kan ook zelf een kamerscherm maken.

2. Werk met verschillende texturen

Textuur aanbrengen in een kamer maakt al het verschil. Door bijvoorbeeld met kussens in verschillende materialen te werken, geef je diepte. Kijk ook naar het materiaal van de andere accessoires die je gebruikt. Overweeg verschillende metalen en breisels in de vorm van manden, lijsten en plaids.

Werken met textuur kan listig zijn. Vraag jezelf af of een item net zo voelt als het eruit ziet. Stel je voor hoe een robuuste koffietafel voelt en hoe aaibaar de velours kussens op een bank zijn. In een interieur draait het allemaal om werken met die contrasten. Kijk naar het materiaal van de accessoires je al hebt en welk tegengesteld materiaal je daar nog aan toe kan voegen. Krap budget? Verkas dan accessoires van de ene naar de andere ruimte en kijk wat het doet.

3. Heroverweeg de verlichting

Niets geeft zoveel sfeer als licht. En niets kan een sfeer zo verpesten als licht. Vermijd één grote lamp aan het plafond en verwerk licht in alle hoeken van het huis. Maak gebruik van wand- en vloerlampen zodat het licht zich niet op één plek concentreert, maar een gelijkmatige gloed door de ruimte verspreidt. Je hebt verschillende typen:

  • Natuurlijk licht – Ieder licht dat van buitenaf via ramen en deuren binnenkomt;
  • Omgevingslicht – Licht voor de gehele ruimte, hangt meestal aan het plafond;
  • Accentlicht – Een lichtbron die een bepaalde gedeelte van de ruimte uitlicht;
  • Praktisch licht – Licht dat je gebruikt voor een bepaald doel, zoals een lees- of bureaulamp.

In het ideale geval is de ruimte een combinatie van deze verschillende soorten verlichting. Loop de kamer nog eens kritisch na en kijk welke plek nog verlichting of een ander type verlichting kan gebruiken. Het zal je verrassen wat een verschil het maakt als je die gaten opvult.

4. Maak een accentmuur

Zin in iets drastisch? Dan is het tijd voor de verfkwast. Een andere kleur trekt meteen de aandacht en kost je niet meer dan een pot verf en vooruit, wat rollers en kwasten. Technisch gezien kun je iedere muur bombarderen tot accentmuur, maar het best is te mikken op een focuspunt. In een woonkamer kan dat bijvoorbeeld de schouw zijn, in de slaapkamer de muur waar het hoofdbord tegenaan staat.

Met een uitgesproken kleur bereik je zeker effect, maar het hoeft niet zo extreem te zijn. Donkere neutrale kleuren als zwart of chocoladebruin dienen hetzelfde doel. Als je iets meer kan uitgeven, kun je ook kiezen voor behang, tegels of houten lambrisering.

nog meer: wooninspiratie