WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Marie Kondo deelt verrassende tip voor een opgeruimde kledingkast

Opruim-mania slaat toe en we moeten ergens beginnen. We hebben snel de neiging om troep achter kastdeuren te verstoppen, maar van het aanzicht waar je elke keer mee verwelkomd wordt wanneer je de kast opendoet wordt ook niemand blij. Gelukkig kunnen we de hulp van een oude bekende inschakelen: Marie Kondo. Zij is een heldin in het ordenen van kasten. Lees hier haar tips.

“Does it spark

joy?”

Herinneringen

We kennen Marie Kondo vooral om de gevleugelde uitspraak: ‘Does it spark joy?’. Wanneer het aankomt op het uitmesten van de kledingkast, hanteert de Japanse echter een iets andere benadering.

Waarschijnlijk kun je ontelbaar dingen verzinnen die leuker zijn dan het opruimen van de kledingkast. Halverwege heb je vaak geen zin meer of ben je blijven steken bij een oude jurk die allerlei herinneringen oproept (en dan moet je natuurlijk even proberen of hij nog past).

Schuldgevoel

Bij het opruimen van de kledingkast komt vaak ook een schuldgevoel kijken. Items met de prijskaartjes er nog aan, dingen die je cadeau hebt gekregen, stukken die veel te duur waren om nu zomaar weg te gooien… Volgens Marie Kondo kun je verder kijken dan dat schuldgevoel door je af te vragen welk doel dat item gediend heeft. Bij ieder kledingstuk sta je even stil om je af te vragen wat het je gebracht heeft.

“Zelfs als je een outfit nooit gedragen hebt, heeft het je een waardevolle les geleerd over wat bij je past”, legt Kondo uit. Je bezit bijvoorbeeld nog steeds die soulbroek uit 1975 die al jaren niet meer past, totaal is versleten is en je stijl niet meer is. Je missie? Denk aan hoe trots je was toen je de broek droeg en alle bijkomende leuke herinneringen. Daarna mag hij de (kast) deur uit.

“Een kledingstuk bedanken vermindert niet alleen het schuldgevoel van het weggooien, maar zorgt er ook voor dat je helder voor ogen hebt welke stukken in de toekomst wél in je leven passen.” Nog lang niet zo gek bedacht van Marie, toch?

nog meer: wooninspiratie