Marie Kondo deelt verrassende tip voor een opgeruimde kledingkast

Marie Kondo is weer helemaal terug. Nu haar eigen show ‘Tidying Up with Marie Kondo’ op Netflix staat, wordt er wereldwijd weer geestdriftig opgeruimd. Ook zin in in een schone lei? De opruimgoeroe deelt een slimme tip voor wanneer je de kledingkast te lijf gaat.

Herinneringen

We kennen Marie Kondo vooral om de gevleugelde uitspraak: ‘Does it spark joy?’. Wanneer het aankomt op het uitmesten van de kledingkast, hanteert de Japanse echter een iets andere benadering.

Waarschijnlijk kan je wel tig dingen verzinnen die leuker zijn dan het opruimen van de kledingkast. Halverwege heb je geen zin meer, maar moet je wel door omdat het bed gelijkenissen vertoont met een Napelse vuilnisbelt. Of je bent blijven steken bij een tien jaar oude jurk die tig herinneringen oproept (en je moet natuurlijk even proberen of-ie nog past).

Altijd goed om te hebben: opbergmanden. Handig voor de was of om sokken in te bewaren. Deze exemplaren staan ook nog eens gezellig.

Schuldgevoel

Bij de kledingkast opruimen komt vaak ook schuldgevoel kijken. Items met de prijskaartjes er nog aan, dingen die je cadeau hebt gekregen, stukken die veel te duur waren om nu rücksichtlos weg te gooien… Volgens Marie Kondo kun je verder kijken dan dat schuldgevoel door je af te vragen welk doel dat item gediend heeft. Bij ieder kledingstuk sta je even stil om je af te vragen wat het je gebracht heeft.

Ideaal om in één oogopslag te zien wat je hebt: een kledingrek.

“Zelfs als je een outfit nooit gedragen hebt, heeft het je een waardevolle les geleerd over wat bij je past”, legt Kondo uit. Je bezit bijvoorbeeld nog steeds die soulbroek uit 1975 die al jaren niet meer past, totaal versleten is en allang je stijl niet meer is. Je missie? Denk aan hoe trots je was toen je de broek droeg en alle bijkomende leuke herinneringen. Daarna mag-ie in de zak van Max.

“Een kledingstuk bedanken vermindert niet alleen het schuldgevoel van het weggooien, maar zorgt er ook voor dat je helder voor ogen hebt welke stukken in de toekomst wél in je leven passen.” Nog lang niet zo gek bedacht van Marie, toch?

Droom je van een rustige slaapkamer? Niemand ziet welke chaos achter een kledingkast met deuren schuilgaat.

Bron beeld: 1. vtwonen 01-2018 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Marlies Does | 2. Brabantia

nog meer: inspiratie