WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo houd je dry January wel vol: schoonmaken met wodka

Heb je jezelf na een overdadige decembermaand op rantsoen gezet? Dan is jouw januari zonder koolhydraten en alcohol vast niet makkelijk. Wankel je op het randje om toe te geven aan alle verleidingen, dan hebben wij dé manier om jezelf te tonen dat je een flinke portie zelfbeheersing hebt: trek een fles wodka open en giet hem in een emmer! Je kunt namelijk prima schoonmaken met wodka.

vtwonen | antieke kast als drankkast in woonkamer met groot tropisch wandkleed

5x schoonmaken met wodka

Natuurlijk is schoonmaakmiddel een stuk goedkoper dan een fles wodka, maar als je de drang hebt om even de geur op te snuiven of wilt bewijzen dat het met jouw wilskracht wel goed zit… go for it. Want schoonmaken met wodka werkt prima in deze gevallen.

1. Ramen wassen

Schoonmaakmiddel bestaat voornamelijk uit alcohol, dus dat wodka ook werkt is helemaal niet gek. Giet wat wodka in een lege sprayflacon en spuit het direct op je ramen of giet wat wodka bij een emmer water. Daarna reinig je de ramen gewoon zoals je gewend bent. Werkt ook goed voor het schoonmaken van je bril trouwens.

Lees ook hoe je streeploze ramen krijgt.

2. Stickerverwijderaar

Ook zo’n hekel aan stickers die een plakkerig laagje achterlaten? Met een scheut wodka op een wattenschijfje of spons zijn deze resten zo verdwenen. Scheelt je weer een dure fles stickerverwijderaar.

3. Schimmel verwijderen

Kleine schimmelplekken in de badkamer tover je ook weg met wodka. Spray de drank op de schimmel, laat het een paar minuten intrekken en spoel daarna af met warm water. Je kunt de spray ook gebruiken voor het verwijderen van zeepresten en vieze voegen in de badkamer. Zijn ze wel heel vies? Schrob dan na het sprayen even met een harde borstel.

4. Exit nare luchtjes

Blijft er ook na het wassen een nare lucht hangen in je kleding? Of ruikt je vloerkleed of matras niet meer zo fris? Je raadt het al: even sprayen met wodka doet wonderen. Doe de drank in een plantenspuit en besprenkel het kledingstuk, kleed of matras om de vieze geur te laten verdwijnen en te desinfecteren. Wees niet bang voor een alcoholwalm: wodka is geurloos!

5. Oppepper voor sieraden

Diamanten ringen en andere sieraden met edelstenen kunnen na verloop van tijd wat dof worden. Laat ze even in een badje met wodka weken, spoel ze daarna af met water en je bling-bling blinkt weer.

Wist je dat je zilveren sieraden kunt schoonmaken met ketchup? Lees meer hacks om je zilver te poetsen.

nog meer: wooninspiratie