WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Weer transparant: raamfolie en lijmresten verwijderen

Raamfolie plakken kan een lastig klusje zijn, maar over het verwijderen van de raamfolie hoor je eigenlijk zelden wat. Dit kan namelijk net zo’n vervelend klusje worden als het netjes opplakken ervan. Zeker als er allerlei lijmresten achterblijven op het raam. Gelukkig zijn er een paar handige trucjes voor. Zo verwijder je raamfolie en de lijmresten ervan.

vtwonen 2020 DIY special 02 | papieren lampenkap in raamkozijn
Lampvoet, terrazzo sierboog, hoofd (hkliving.nl). Groen linnen kussensloop (hm.com). Gestreepte plaid Marin (nl.casashops.com). Overig privébezit.

Raamfolie kan heel handig zijn voor bijvoorbeeld extra privacy of tegen lichtinval. Minder handig wordt het als je het plakkerige spul weer wilt verwijderen. Bijvoorbeeld als de raamfolie niet meer van deze tijd is, vuil is geworden of simpelweg niet mooi meer plakt. Er zijn verschillende soorten raamfolies en deze worden op verschillende wijze verwijderd. Zo ga je te werk. 

LEES OOK
De populairste schoonmaaktips van het afgelopen jaar

Statische raamfolie verwijderen

Heb je statische raamfolie op het raam? Dan is het goede nieuws dat dit klusje appeltje eitje wordt. Statische raamfolie plakt namelijk van zichzelf op het raam, omdat het statisch is. Er zal dus geen plakkerige lijmlaag achterblijven op het raam. Hoera! 

Vaak is het hoekje van de folie makkelijk los te pulken. Vanaf hier kun je de raamfolie in z’n geheel lostrekken, dat gaat heel makkelijk en snel. Zo is het raam in no-time weer transparant. Statische raamfolie kun je eventueel hergebruiken als je het stofvrij opbergt. Rol het op of plak het op een stuk plastic om te zorgen dat de folie blijft plakken.

Zelfklevende raamfolie verwijderen

Zelfklevende raamfolie is daarentegen een ander verhaal: deze folie is veel moeilijker te verwijderen. Deze raamfolie bevestig je namelijk wel met een plaklaag op het raam en zitten vervolgens muurvast. Begin dus niet te pulken en te trekken, daar bereik je niets mee, op een paar gebroken nagels na.

Hoe je het dan wel loskrijgt? Om zelfklevende raamfolie te verwijderen heb je een föhn nodig. Door de raamfolie op te warmen, laat de plaklaag langzaam los. Hierdoor zal het verwijderen een stuk makkelijker worden. Verhit deel voor deel de raamfolie met de föhn. Verwarm een stuk en trek de folie los. Ga op deze manier verder tot alle raamfolie is verwijderd.

Zorg ervoor dat je de föhn op afstand houdt. Je wilt namelijk niet dat de folie zo heet wordt dat er brandgaten of brandgevaar ontstaat. Daarnaast kan een raam of glas dat te warm wordt gaan barsten en dat wil je absoluut voorkomen. 

LEES OOK
10x de meest vergeten dingen tijdens het schoonmaken

Lijmresten verwijderen

De kans is groot dat na het verwijderen van zelfklevende raamfolie er lijmresten achterblijven op het raam. Deze kun je helaas niet makkelijk verwijderen met een schoonmaakdoek en wat water, dan zal er altijd een plakkerige laag achterblijven. 

Gebruik daarentegen een schoonmaakmiddel die de lijmresten zal laten oplossen. Je kunt hiervoor wasbenzine of terpentine gebruiken. Let wel op dat deze middelen vaak redelijk agressief zijn en een nare geur in huis kunnen verspreiden. Heb je dat liever niet? Gebruik dan een stickerverwijderaar, zoals deze van HG. Dit schoonmaakmiddel zal de lijmresten verwijderen en is nog geurloos ook! 

LEES OOK
Ramen wassen zonder strepen: zo pak je het aan

nog meer: wooninspiratie