WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Veilig stopcontacten schoonmaken

Niet alleen op plinten, stekkers en wandplanken ligt vaak in no time een laag stof, ook met stopcontacten heb je dit probleem. Ze steken een klein beetje uit en dat is al genoeg om stof te vangen. In de keuken worden ze snel vettig (vooral die naast of achter het fornuis), dus tijd om ze eens aan een schoonmaakbeurt te onderwerpen. Zo ga je veilig te werk.

vtwonen | DIY wandbureau hout school stoeltjes
Muurverf kleur Bone (bauwerk.com.au). Wandlamp van Valerie Objects No5 Ivory 90×100 cm (bxh) (justhaasnoot.nl). Stellingkast Vittsjö 100×93 cm (bxh) (ikea.nl). Presse papier (meutt.nl). Bruin klein schaaltje, bruine bal, beige pot (sostrenegrene.com). Glazen Cone (kringloop). Potje met deksel licht taupe (hm.com). Luidspreker Marshall Acton wifi cream (coolblue.nl). Eetkamerstoel van Hay, esprossokopje Grod van Broste Copenhagen, bureauaccessoires nietmachine, schaar en plakbandhouder van Hay (vtwonen.nl). Stoel standard van Jean Prouvré eiken naturel (vitra.com). Vest (stories.com). Bureau-accessoires van Monograph: goudkleurige linialen, papieren prullenbak, grijze hoes iPad, papieren notieblok millimeters, grijze etui (housedoctor.com). Notitiemap (foodbrusher.com). Stopcontacten van Berker 1930 vanaf (klusspullen.nl). Novilon vtwonen vloer 2421 kleur Kiezel, 200 of 400 cm breed (vtwonen.nl/vtwonen-collectie). Boeken, kwasten, potloden privébezit.

Elektriciteit uitschakelen

Of ze nu alleen afgestoft moeten worden of om een grondige schoonmaakbeurt vragen, regel nummer één voor het schoonmaken van stopcontacten is dat je altijd de elektriciteit eraf haalt voordat je aan het werk gaat. Better safe than sorry gaat hier dus absoluut ook op. Je kunt alleen de groep op de plek waar je gaat schoonmaken eraf halen.

Milde schoonmaakbeurt

Ga je alleen voor een milde reinigingsbeurt, dan volstaat een stofdoek of een natte microvezeldoek. Zorg dat je de muur om het stopcontact niet meeneemt, om zo vegen op je verf of behang te voorkomen. Zorg dat je het doekje heel goed uitknijpt voordat je ermee aan het stopcontact zit. Zo voorkom je dat er druppels in de gaatjes komen en er dus kans op kortsluiting ontstaat als je de elektriciteit weer activeert.

Grondig reinigen

Hebben de stopcontacten een grondige schoonmaak nodig, bijvoorbeeld omdat ze vet zijn of onder de verfspetters zitten, dan is een andere aanpak nodig. Schroef ze dan los en leg ze in een sopje met baking soda of ammoniak. Deze middeltjes zorgen ervoor dat het vet dat op de stopcontacten zit, als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Laat even weken en boen daarna met een spons of doek na. Verfspetters kun je het beste met een scherp mesje of terpentine verwijderen.

Voordat je de stopcontacten weer tegen de muur schroeft, is het belangrijk dat ze kurkdroog zijn. Leg ze voor de zekerheid daarom een tijdje op de verwarming of in de zon. Zo voorkom je vocht achter het stopcontact en dus kortsluiting.

nog meer: wooninspiratie