WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Happy new year: tijd voor de grote schoonmaak

Happy new year! Inmiddels weer over je kater heen? Dan is het nu tijd voor de grote schoonmaak. Want een schoon huis doet wonderen voor de geest. En een goede start is het halve werk. Met dit stappenplan kom je er wel. Lees je mee?

chic keuken
Kruk kringloop € 7,50 (kringloopwinkelleiderdorp.nl) bekleed met stof per meter € 39,95 (stof.nl). Dweil € 59,99, bezem € 22,99, zwarte pot € 17,99 en zwarte lepel € 12,99 (zarahome.com). Ronde houten snijplank € 29,99, zak popcornmaïs € 5,99, bruine vaas € 39,99, zwarte kruk € 59,99 (hm.com). Droogbloemen (waterdrinker.nl). Stenen prijzen op aanvraag, ronde serveerschaal € 480,- (homestede.nl). Wandrek Reizo € 132,- (sukha.nl). Fles olijfolie € 17,95 (nicolasvahe.com). Beige bord € 22,90, donkerbruin bord € 22,90, mokje € 9,90, theedoek € 27,90, mokken met oor per stuk € 17,-, wit dienblad op aanrecht prijs op aanvraag, schoteltje op trap per stuk € 7,90 (letoile.store). Zwarte mok op trap € 19,- (fermliving.com). Borden Pure Serax per stuk € 17,99 (vtwonen.nl).

Stap 1: kasten uitmesten

Ga alle kasten eens na en kijk wat je weg kunt gooien of kunt herindelen. Maak een stapel met spullen die je houdt en deel ze op een handige manier in, maak een stapel met spullen die je ergens anders op wilt bergen en maak een stapel met spullen die je weggooit. Oh, en met alle kasten bedoelen we ook echt álle kasten. Dus niet alleen je kledingkast, maar ook de keukenkastjes en voorraadkast zullen eraan moeten geloven.

Stap 2: afstoffen

Tijd om meubels, vensterbanken, tafels en andere plekken af te stoffen. Maar ook accessoires zoals lampen, ornamenten, kandelaren en andere accessoires verdienen het om afgestoft te worden. Tip: vergeet ook de bladeren van je planten niet.

Stap 3: toilet en douche

Geen grote schoonmaak zonder deze twee ruimtes goed onder handen te nemen. Maak gebruik van de juiste schoonmaakmiddelen en -tools. Voor oude vieze tegels kun je ook een verfkrabber gebruiken als je bijvoorbeeld geen zin hebt om eindeloos met een schuurspons in de weer te zijn. Deze kun je gewoon hier online bestellen.

Stap 4: de keuken

Dan is het nu tijd voor de keuken. Maak hem schoon zoals je gewend bent, maar neem nu bijvoorbeeld ook de oven, het koffiezetapparaat en de waterkoker mee.

Stap 5: deuren en kastdeuren

Dit kan in de dagelijkse schoonmaak nog wel eens vergeten worden, maar zorg dat je nu ook de deuren van de kasten in zowel de keuken als de badkamer en de slaap- en woonkamer ook even schoonmaakt. Dit is zo gebeurd en maakt toch echt een groot verschil.

LEES OOK
10x de meest vergeten dingen tijdens het schoonmaken

Stap 6: stofzuigen

Alles spic en span? Dan is het nu tijd voor de vloer. Deze ga je eerst eens goed stofzuigen. Sla geen enkel hoekje over! Na het stofzuiger ga je er nog eens met een dweil overheen. Het is even werk, maar dan heb je ook wat.

Nog energie over?

Kun je er geen genoeg van krijgen nu je eenmaal bezig bent? Dan kun je nog het taakje van de ramen wassen op je nemen. Zo zorg je dat jouw interieur bij de eerste zonnestralen meteen kan shinen.

nog meer: wooninspiratie