WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Stof in huis: voorkomen is beter dan genezen

Het wappert langs de muren, zit verstopt tussen de verwarming, vormt bollen onder het bed en wikkelt zich om tafel- en stoelpoten: stof houdt ervan zich te nestelen op plekken waar je het liever niet hebt. Hier vind je handige tips & tricks om overmatig stof in huis te voorkomen.

vtwonen 03-2017 | styling Moniek Visser, fotografie Sjoerd Eickmans | woonkamer

Wat is stof?

Stof is een gezellige combinatie van huidschilfers, haren, dode huidcellen (ook die van huisdieren), kledingvezels en vervuilde lucht van buiten. Precies, dat wil je liever niet in huis hebben. Helaas is het onmogelijk om in een stofvrij huis te wonen. Wel kun je stof in huis zoveel mogelijk beperken, zodat dat het zich niet steeds verzamelt.

Stof in huis: de hotspots

De zogenaamde geliefde plekken van stof – de hotspots – zijn onder de bank, in de slaapkamer, rondom stoffen meubels en in vloerkleden. Te veel stof in huis kan zorgen voor allergische reacties of tranende ogen. Stofzuigen is sowieso tip nummer één, maar zet wel een raam open als je dit doet. De lucht die uit de stofzuiger komt zit namelijk ook boordevol stof, en dat is nu juist wat je het huis uít probeert te krijgen.

De slaapkamer

Het dekbed is een ware trekpleister voor stof. Naast dat het veel stof vangt vanwege het grote oppervlak, is het ook een stofverspreider. De vulling van je dekbed zorgt in combinatie met de vezels van je dekbedovertrek voor een flinke dosis stof in de ruimte. Sla daarom je dekbed regelmatig buiten uit om het stofgehalte terug te brengen.

Schoonmaken geblazen! Hier vind je alles wat je nodig hebt voor een tiptop huishouden

Vloerkleden

Vanwege het grote oppervlak en het feit dat je er regelmatig overheen loopt, is een vloerkleed een populaire verzamelplek voor stofdeeltjes en vuil. Zorg daarom dat je altijd een kruimeldief paraat hebt staan om je vloerkleed te stofzuigen. Als je dit één tot twee keer per week doet, zit je veilig.

Onder de bank en je bed

Je bank en het bed zijn gemaakt van stof, waardoor er veel stof loskomt. Omdat het onder je bed of onder de bank meteen op de grond valt, blijft het daar liggen. Stof trekt stof aan, wat een vicieuze cirkel creëert. Om samenklontering van stof te voorkomen is het zaak om onder je meubels te stofzuigen en direct daarna te dweilen. Het vocht zorgt ervoor dat alle stofdeeltjes verdwijnen.

Anti-stoftips

We geven je nog graag wat gratis algemene anti-stoftips mee voordat je aan het schoonmaken slaat.

  • Sla je plumeau of stofdoek altijd uit na het stoffen.
  • Vervang de stofzuigerzak regelmatig om veel stofuitstoot te voorkomen.
  • Verminder het aantal meubels in huis. Minder meubeloppervlak is minder stof.
  • Trek je schoenen uit als je naar binnen loopt.

nog meer: wooninspiratie