WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Say cheese! Zo maak je professionele foto’s met een smartphone

Een spectaculaire zonsondergang of picknick in het park? Voor professionele foto’s is een dure camera echt niet noodzakelijk, met dank aan onze smartphone wordt dat steeds makkelijker. Maar hoe zorg je dat onze foto’s het kiekjesniveau ontstijgen? Anki Wijnen – fotograaf, ontwerper en blogger – deelt haar tips en tricks.

vtwonen zomerboek 08-2020 | roze bloemen aan de boom
vtwonen zomerboekje 08-2020 | roze koffiebeker voor een roze muur met de tekst Joe & the Juice op de beker
Koffiebeker van Joe & The Juice

1. Zoek het licht op

Fotografie betekent letterlijk ‘schrijven met licht’. En inderdaad, licht is hét ingrediënt voor een mooie foto. Te weinig licht zorgt bij een smartphone niet alleen voor ruis, maar ook voor bewogen beeld. Zoek dus naar een manier om zo veel mogelijk licht te vangen. Ga bijvoorbeeld bij een raam staan, stap uit de schaduw of doe een lamp aan. Kijk om je heen en zoek de lichtste plek in je omgeving op. Wees trouwens spaarzaam met het gebruiken van de ingebouwde flits: hier worden foto’s meestal niet mooier van. Hetzelfde geldt voor veel direct zonlicht. Dit zorgt voor harde, vaak hinderlijke schaduwen.

2. Natuurlijk filter

Een beetje bewolking is ideaal. De wolken werken als een soort filter waardoor de foto gelijkmatiger wordt belicht. Uiteraard kun je bij het nabewerken de belichting nog aanpassen. Dus heb je bijvoorbeeld een donkere interieurfoto omdat er simpelweg te weinig licht was, schuif dan in een fotografie-app de belichting wat omhoog. Let ook op de zogenaamde hooglichten, hiermee maak je de lichtste delen van je foto lichter of juist donkerder. Ik zet de hooglichten standaard wat omlaag (dus donkerder). Met name bij raampartijen of luchten maakt dat een enorm verschil en zie je ineens meer details.

vtwonen zomerboekje 08-2020 | buitenkant van een roze restaurant
De roze McDonald’s in Talinn, Estland

“Het is echt superleuk om in meerdere steden op zoek te gaan naar het ultieme

roze – of gele of blauwe – pand.”

3. Verdiep je in de omgeving – of bedenk een thema

Ga bewust op pad. Als ik op reis ga, denk ik van tevoren al na over wat voor foto’s met mijn smartphone ik wil maken op de bestemming. Ik zoek op Pinterest naar fotogenieke locaties in de buurt van mijn verblijfplaats en probeer dan via Google uit te zoeken waar deze zich precies bevinden. De adressen sla ik op als locatie/pin in mijn kaarten-app. Zo kan ik er makkelijk naartoe navigeren vanaf mijn vakantieadres.

Vooraf denk ik al na over de beste compositie. Op welke plek of vanuit welke hoek kan ik het gebouw het beste fotograferen? Waar heb ik de mooiste achtergrond of het minste last van andere toeristen? Op deze manier heb ik onder andere een serie met roze gebouwen vastgelegd. Een van mijn favorieten is de McDonalds in Tallinn. Het is echt superleuk om in meerdere steden op zoek te gaan naar het ultieme roze – of gele of blauwe – pand. Bij thuiskomst: druk je favoriete vakantiefoto’s af. Zo omring je je dagelijks met dierbare herinneringen.

LEES OOK
In de make-over! 3x voor-en-na foto’s die je wilt zien

4. Speel met scherpte 

Smartphonecamera’s zijn vaak erg goed in het maken van close-ups. Dat komt door de kleinere beeldsensor, waardoor je van heel dichtbij kunt scherpstellen. Vergeet niet op je schermpje te tikken; zo stelt ie scherp op de juiste plek. De achtergrond wordt op deze manier onscherp, waardoor de aandacht naar het onderwerp gaat in plaats van naar alles wat daar omheen gebeurt. Je kunt dit effect ook bereiken met de portretmodus van de nieuwste generatie iPhones. 

5. Ga voor de close-up

Wil je nog dichter bij het onderwerp komen en extreme close-ups maken? Kies dan voor een macrolens. Ideaal voor het fotograferen van details die voor het blote oog (bijna) verborgen blijven. Wanneer je met een macrolens de natuur in gaat, kun je indrukwekkende foto’s maken, zoals detailopnames van insecten, planten of bloemen. Je hebt al een set opzetlensjes voor een paar euro, zoals op Bol.com.

Door de telefoon om te draaien, zodat de camera aan de onderkant zit, kun je nog dichterbij het onderwerp komen. Je creëert dan automatisch een wazige achtergrond. In deze positie is het ook makkelijker om de smartphone ergens op te laten steunen. Bijvoorbeeld op de rand van je bord als je dat heerlijke toetje fotografeert in je favoriete restaurant. 

“Wil je extreme close-ups maken? Kies dan voor

een macrolens.”

vtwonen zomerboek 08-2020 | foto van een licht roze bloem

6. Vang de emotie

Van alles en iedereen worden kinderen het meest gefotografeerd. Veel kinderen vinden poseren niet prettig. En dat is goed nieuws, want niet-geposeerde foto’s komen natuurlijker over en laten meer persoonlijkheid zien. Ga dus voor de echte emotie. Een kind hoeft niet per se te lachen om mooi te zijn. Juist in de foto’s zonder lach vang je iemands karakter. Kinderen hebben er vaak minder moeite mee als je in hun persoonlijke ruimte komt dan volwassenen, waardoor je makkelijk dichtbij kunt komen. Een foto van het gezicht is natuurlijk prachtig, maar maak ook eens een detailfoto van bijvoorbeeld die mooie lange wimpers, kleine teentjes of karakteristieke sproeten. Wil een kind in eerste instantie niet op de foto? Geef hem of haar de ruimte en ga zeker niet forceren. Neem de tijd en investeer in het hebben van een leuke tijd. Dan komt die ene bijzondere foto bijna als vanzelf. 

LEES OOK
Mix & Match: zo krijg je een mooie stijlenmix in huis


7. Bewerk de foto’s met een gratis app

De camera’s in de meeste smartphones zijn inmiddels zo goed dat ze foto’s opleveren die er op het eerste gezicht goed uitzien. Maar het kan vaak nog net een tikkie mooier of spannender met een fotobewerkingsapp. Meer of minder licht, extra contrast, meer kleur: door een paar kleine aanpassingen kun je al je eigen ‘handtekening’ aan je foto’s geven. Fotobewerking kan tegenwoordig in praktisch alle fotografie-apps en is verrassend makkelijk.

8. Voorbeeld apps

Ik werk het liefst met Lightroom van Adobe. De app is laagdrempelig en gratis. Bovendien heeft ie een prettige extra: een automatische backup-functie. Als je op de computer met Lightroom werkt, kun je ervoor kiezen om de foto’s die je op de smartphone maakt automatisch naar je computer te laten sturen. Instagram (ook gratis) is vooral bekend als sociaal medium, maar deze app heeft ook prima opties voor fotobewerking. Ik vind vooral de mogelijkheid om foto’s verticaal en horizontaal recht te zetten heel fijn. Dit is goed zichtbaar bij een foto van een gebouw. 

Nog meer tips voor foto’s maken op een smartphone vind je op de website van Anki Wijnen en in de herziene editie van haar boek Snap! Fotograferen met je smartphone.

nog meer: wooninspiratie