WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ramen wassen zonder strepen: zo pak je het aan

Een streep op je net gewassen raam: zó irritant. Voorkom dat al je schoonmaakwerk voor niets is geweest met deze tips voor ramen wassen zonder strepen. Kun je weer met een voldaan gevoel naar buiten kijken door die streeploze, blinkend schone ramen.

Schone spons of zeem

Vaak gooien we onze sponzen of zemen na gebruik weer terug in die ene emmer in het gootsteenkastje om ze er bij de volgende schoonmaakbeurt pas weer uit te vissen. Regel nummer één van het ramen wassen zonder strepen is dat je aan het werk gaat met een brandschone spons of zeem.

Hiermee voorkom je dat er nog zandkorrels, vet en andere viezigheid van de vorige poetsbeurt aanzitten, die je vervolgens weer uitsmeert op de ramen. Zand veroorzaakt krassen en viezigheid heb je nou net niet nodig bij het schoonmaken. Kies dus één spons en zeem die je alleen gebruikt voor het ramen wassen en doe deze telkens in de wasmachine na de wasbeurt.

Gebruik een goed sopje

Heb je de schone spons te pakken, dan is stap twee het maken van een lekker warm sopje waarmee je het vuil te lijf gaat. Het meest perfecte sop voor het wassen van de ramen bestaat uit de volgende ingrediënten:

  • warm water
  • ammonia
  • schoonmaakmiddel (paar drupjes)
  • een ui, in vieren gesneden (ja, echt)

De ammonia is een ontvetter, waardoor zelfs het meest hardnekkige vuil van je ramen komt. De stukjes ui, die je gewoon met schil en al in het water kunt gooien, zorgen ervoor dat het stof dat aan je spons of doek zit niet aan het raam plakt. Het schoonmaakmiddel laat de boel glanzen.

Twee keer wassen

Het beste kun je, vooral als je de buitenkant gaat wassen, de ramen twee keer wassen. De eerste keer met alleen warm water om het ergste vuil weg te nemen. De tweede keer ga je schrobben met water uit je emmer met sop. Vergeet de kozijnen niet mee te nemen!

Droog maken als een pro

Zijn de ramen twee keer gewassen? Trek ze dan droog met een wisser. Werk altijd van boven naar beneden en begin in de hoek. Maak bij elke strook je wisser droog met een schone theedoek.

Om makkelijk te zien waar je eventuele strepen achterlaat, is het handig om de binnen- en buitenkant van de ramen allebei in een andere richting droog te trekken. Bijvoorbeeld binnen van boven naar beneden en buiten van links naar rechts. Gebruik een andere doek voor het droog maken van je kozijnen.

Zie je toch nog strepen als je raam droog is? Veeg ze droog met een schone theedoek of krant. Een microvezeldoek werkt ook!

nog meer: wooninspiratie