10 dingen die je moet weten over raambekleding

Een overzicht van weetjes en tips over raambekleding, gordijnen, rolgordijnen en shades. De mogelijkheden zijn oneindig! Wij geven je hier een top 10 met alles wat je moet weten over raambekleding, zodat het kiezen van raambekleding opeens een stuk makkelijker wordt.

10 dingen die je niet weet over raambekleding - gordijnen - vtwonen

1. Vooroordelen

Over raambekleding bestaan veel vooroordelen. Zo krijgen veel mensen de kriebels van rolgordijnen en associëren zij luxaflex met  kantoorpanden. Maar niets is minder waar!

Er zijn namelijk veel verschillende soorten raambekleding mogelijk. Gemaakt van zachte stoffen, verkrijgbaar in honderden kleuren, verduisterend of slechts tegen inkijk, kamerbreed of voor een klein zolderraam. Voor elk soort raam is er raambekleding te vinden.

2. Passend

Zoek raambekleding die past bij de aard en bouw van je huis. Een jaren dertig woning? Mooie vouwgordijnen geven sfeer en warmte en zijn dus zeker geschikt. Nieuwbouw met een moderne inrichting? Denk aan rolgordijnen waarbij je zelf de hoeveelheid lichtinval kiest, voor een perfecte combinatie van privacy en licht op elk tijdstip van de dag.

3. Kleur bekennen!

Veel mensen neigen naar veilig wit bij het kiezen van raambekleding. Maar durf ook voor een kleurtje te gaan. Dit maakt je interieur namelijk spannend. vtwonen heeft een eigen collectie raamdecoratie in een breed pallet van kleuren, zoals rolgordijnen, jaloezieën, kant-en-klaar gordijnen en plisségordijnen.

10 dingen die je niet weet over raambekleding - Plisségordijnen - vtwonen

4. Tocht

Enkel glas of last van tocht? Hang gordijnen op die gevoerd zijn! Doordat ze dikker en zwaarder worden houden ze tocht tegen, maar krijgen ze ook een steviger uiterlijk.

5. Persoonlijk

Geef raambekleding een persoonlijk tintje. Bijzondere borderranden of brede zijbiezen, uitgevoerd in een andere stof, zorgen ervoor dat je gordijnen een persoonlijk tintje krijgen. Er zijn tegenwoordig vele mooie afwerkingen mogelijk.

6. Op de grond

Met gordijnen die op de grond hangen, accentueer je de hoogte van de ruimte. Ook geeft het een wat rijkere uitstraling.

7. Raambekleding in de badkamer

Raamdecoratie kan ook gewoon in de badkamer! Er zijn verschillende producten met een speciale coating tegen vuil, vocht en bacteriën. Bovendien handig voor de keuken, waar raamdecoratie snel vet wordt.

8.  Help, inkijk!

Mooi, hoge grote ramen. Maar wat doe je tegen inkijk, zonder dat je lichtinval verliest? Top Down/Bottom Up shades van Luxaflex zijn de uitkomst.

9. Een schuin (zolder)raam?

Er zijn verschillende producten die op het draai/kiepraam worden bevestigd. Ideaal, want zo bespaar je ruimte en kun je het ’s avonds toch donker maken.

10. Rolgordijn

Een rolgordijn hoeft niet standaard te zijn. Er zijn namelijk tegenwoordig hele mooie rolgordijnen die net even anders zijn. Zoals rolgordijnen met een print, patroon of tekst.

Nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens deze artikelen over gordijnen. Bekijk ook het volledige raambekleding aanbod van een groot aantal webshops bij elkaar op viavtwonen, waaronder een grote collectie gordijnen.

Liever niet zelf doen? Schakel dan de vtwonen klushulp in!

nog meer: wooninspiratie