10 dingen die je niet weet over raambekleding

Een overzicht van weetjes en tips over raambekleding, gordijnen, rolgordijnen en shades. De mogelijkheden zijn oneindig! Wij geven je hier een top 10 met alles wat je moet weten over raambekleding, zodat het kiezen van raambekleding opeens een stuk makkelijker wordt.

1. Vooroordelen

Over raambekleding bestaan veel vooroordelen. Zo krijgen veel mensen de kriebels van rolgordijnen en associëren zij luxaflex met  kantoorpanden. Maar niets is minder waar!

Er zijn namelijk veel verschillende soorten raambekleding mogelijk. Gemaakt van zachte stoffen, verkrijgbaar in honderden kleuren, verduisterend of slechts tegen inkijk, kamerbreed of voor een klein zolderraam. Voor elk soort raam is er raambekleding te vinden.

2. Passend

Zoek raambekleding die past bij de aard en bouw van je huis. Een jaren dertig woning? Mooie vouwgordijnen geven sfeer en warmte en zijn dus zeker geschikt. Nieuwbouw met een moderne inrichting? Denk aan rolgordijnen waarbij je zelf de hoeveelheid lichtinval kiest, voor een perfecte combinatie van privacy en licht op elk tijdstip van de dag.

3. Kleur bekennen!

Veel mensen neigen naar veilig wit bij het kiezen van raambekleding. Maar durf ook voor een kleurtje te gaan. Dit maakt je interieur namelijk spannend. vtwonen heeft een eigen collectie raamdecoratie in een breed pallet van kleuren, zoals rolgordijnen, jaloezieën, kant-en-klaar gordijnen en plisségordijnen.

4. Tocht

Enkel glas of last van tocht? Hang gordijnen op die gevoerd zijn! Doordat ze dikker en zwaarder worden houden ze tocht tegen, maar krijgen ze ook een steviger uiterlijk.

5. Persoonlijk

Geef raambekleding een persoonlijk tintje. Bijzondere borderranden of brede zijbiezen, uitgevoerd in een andere stof, zorgen ervoor dat je gordijnen een persoonlijk tintje krijgen. Er zijn tegenwoordig vele mooie afwerkingen mogelijk.

6. Op de grond

Met gordijnen die op de grond hangen, accentueer je de hoogte van de ruimte. Ook geeft het een wat rijkere uitstraling.

7. Raambekleding in de badkamer

Raamdecoratie kan ook gewoon in de badkamer! Er zijn verschillende producten met een speciale coating tegen vuil, vocht en bacteriën. Bovendien handig voor de keuken, waar raamdecoratie snel vet wordt.

8.  Help, inkijk!

Mooi, hoge grote ramen. Maar wat doe je tegen inkijk, zonder dat je lichtinval verliest? Top Down/Bottom Up shades van Luxaflex zijn de uitkomst.

9. Een schuin (zolder)raam?

Er zijn verschillende producten die op het draai/kiepraam worden bevestigd. Ideaal, want zo bespaar je ruimte en kun je het ’s avonds toch donker maken.

10. Rolgordijn

Een rolgordijn hoeft niet standaard te zijn. Er zijn namelijk tegenwoordig hele mooie rolgordijnen die net even anders zijn. Zoals rolgordijnen met een print, patroon of tekst.

Nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens deze artikelen over gordijnen. Bekijk ook het volledige raambekleding aanbod van een groot aantal webshops bij elkaar op viavtwonen, waaronder een grote collectie gordijnen.

Bron: vtwonen catalogus najaar 2015 | Fotografie Dennis Brandsma, Alexander van Berge | Styling Fietje Bruijn

nog meer: inspiratie

Reacties:

Anoniem op 22 oktober 2016 om 09:44

De witte zeilstof achtige gordijnen met de grijze naden erin. Waar kan ik deze vinden?? Derde foto op de pagina "10 dingen die je niet weet over raambekleding"

Beste, deze gordijnen behoorden tot onze vtwonen collectie van jaren geleden. Helaas zijn deze gordijnen niet meer verkrijgbaar.

jolanda op 7 juli 2017 om 21:32

Hallo ik heb een vraag,ik krijg binnenkort een nieuwe woning met een tuingerichte kamer heel mooi,maar ik zit met een probleem ik heb de achterdeur in de kamer helemaal van glas daar naast heb ik nog een lange raam tot aan de grond ,ik weet niet wat ik voor de deur moet hangen omdat die wel continu wordt gebruikt hebben jullie een idee (ik zelf dacht eerst aan melkfolie).
M.v g.

Beste Jolanda, melkfolie kan natuurlijk altijd. Hierbij moet je wel rekening houden dat je het zicht naar de tuin blokkeert. Met jaloezieën, luxaflex, gordijnen etc. kun je het licht reguleren door ze af en toe open te doen of omhoog te trekken. Dat is misschien wel iets om over na te denken.

Froukje op 10 november 2018 om 14:20

Hoi, wij zijn stallen/schuur aan het verbouwen tot woonhuis en nu ben ik op zoek naar zonverduisterende raambekleding voor de stalramen die we hebben in de woonkamer, keuken, badkamers en slaapkamers. Op internet vind ik alleen shutters. Hopelijk hebben jullie nog andere ideeën?

Beste Froukje, deze vraag kan je echt het beste neerleggen bij de specialisten in winkels of online. Heb je deze pagina al gevonden? https://www.bece.nl/nl/adviesbijzondere-ramen/page/749/