WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

6 slimme opruimtips voor de woonkamer

Eens in de zoveel tijd is het weer zover: de bezem moet grondig door het huis. Met een kritische blik kijk je naar alles wat je de afgelopen tijd hebt verzameld. Wat mag blijven en wat heb je eigenlijk niet nodig? Met deze 6 opruimtips tackle je de rommel en kun je weer met een frisse blik naar je huis kijken.

1. Laat meubels ‘zweven’

Door meubels niet tegen muren maar middenin de kamer te zetten, bouw je een intiem vloerplan en creëer je extra opbergmogelijkheden. Voor die sidetable of het dressoir dat al jaren stof vangt in de schuur heb je nu misschien wel plek áchter de bank.

2. Een systeem in de boekenkast

Sorry Marie Kondo, hoe meer boeken, hoe beter. De lol van een uitgebreide boekencollectie neemt alleen wel af als je nooit iets terug kunt vinden. Stel logica aanbrengen in de boekenkast niet langer uit en begin er nu aan. Of je het nu op alfabetische volgorde, kleur of genre ordent.

3. Werk kabels weg

Een kluwen van kabels door je huis is 1) niet veilig en 2) geen fijn gezicht. Voor stekkers van lampen kun je speciale clips gebruiken waarmee je de snoeren discreet wegwerkt. Voor de meer dikke kabels (HDMI-kabels, we kijken naar jou) zijn kabelgoten en -bedekkers je redding. Lees hier nog meer tips over het wegwerken van kabels.

4. Gebruik dienbladen als decoratie

Een van de leukste opruimtips: werk met dienbladen. Decoratieve items lijken los van elkaar wat willekeurig. Tót je ze bij elkaar groepeert en op een mooi dienblad zet: dan is het stijlvol en decoratief zonder dat het onrustig oogt. Van dierbare souvenirs tot afstandsbedieningen: alles ziet er beter uit op een dienblad.

5. Investeer in een geweven mand

De kardinale regel van een opgeruimd huis? Ie-der stuk heeft een bestemming nodig. Voor alle rondzwervende prullaria is er geen betere oplossing dan een geweven mand. Ze zijn multifunctioneel en geven je huis tegelijkertijd stijl en warmte.

6. Her-evalueer de salontafel

De salontafel vormt een centrale plek in de woonkamer. Je kan gaan voor een speels effect gaan en werken met tafeltjes op verschillende hoogtes of een ouderwetse koffer gebruiken als tafel. Als je liever voor een meer traditionele salontafel gaat, overweeg dan tenminste de ruimte onder de tafel te gebruiken als een plek waar je eerdergenoemde manden kwijt kunt.

nog meer: wooninspiratie