WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ontspullen: meer ruimte in huis en hoofd

Soms is ontspullen noodzaak omdat je bijvoorbeeld kleiner gaat wonen, maar steeds vaker is het wegdoen van overbodige zaken onderdeel van een bewuster leven. Want wanneer je je ontdoet van spullen die je nauwelijks gebruikt, dan lost de chaos op en blijft er een gevoel van rust en vrijheid over. Zo pak je het aan. 

Starten met ontspullen

Orde in de chaos scheppen lijkt onbegonnen werk, maar als je het stap voor stap aanpakt, dan zul je zien dat opruimen je steeds makkelijker afgaat. En zie je het even niet meer zitten, gebruik dan Marie – koningin van het ontspullen – Kondo’s beroemde woorden “Does this spark joy? If it does, keep it. If not, dispose of it” als je mantra. Oftewel: word je er gelukkig van, houd het, zo niet, gooi het weg. Wees wel een beetje streng voor jezelf, want anders blijf je met alle spullen zitten.

Werk per categorie

Om maar meteen met een gouden tip van Marie te beginnen: pak elke keer een categorie aan en niet een ruimte. Anders zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Begin bijvoorbeeld met je boekenkast. Want welke boeken staan al jaren ongelezen in de kast en blijven dat voorlopig ook? Stop ze in een doos en breng de boeken naar de kringloop. Zitten er heel bijzondere boeken bij, dan kun je iemand anders er misschien heel gelukkig mee maken. Of er een mooi bedrag voor krijgen via Marktplaats. Doe hetzelfde met je kledingkast en je schoenen.

Nog zo’n bron van chaos is de besteklade. Want tussen het bestek dat je dagelijks gebruikt, liggen vaak heel wat ongebruikte verjaardags- en kerstcadeaus. De Huishoudcoach heeft hiervoor dé truc: haal de lade helemaal leeg, stop al het bestek in een verhuisdoos en zet deze in je keuken. Pak tijdens het koken en tafeldekken uit de doos wat je nodig hebt en leg dit na de afwas terug in de lade. Na 2 weken weet je precies welk bestek je wel en niet gebruikt. Werkt ook perfect voor je bureaulade, bakspullen, glazen en servies.

Hoe houd je het opgeruimd?

Oké, het ontspullen is gelukt. Maar hoe houd je je huis zo fijn opgeruimd en rustig? Leg jezelf de regel op dat als je iets nieuws koopt, er ook weer iets wegmoet. Bedenk voor je iets koopt ook altijd of je het nu echt nodig hebt of dat je het misschien maar weinig zult gebruiken. Een boor kun je bijvoorbeeld prima lenen van de buren.

Vraag voor je verjaardag ook geen tastbare cadeaus, maar een mooie herinnering. Bijvoorbeeld een bon voor de bios, parachutespringen of een leuke workshop. Uiteindelijk word je daar veel gelukkiger van.

Meer opbergtips

Bij opruimen hoort ook opbergen. Want wat je aan spullen overhoudt, wil je ook een goede plek geven. Bekijk het overzicht van al onze artikelen over opbergen of laat je inspireren door onze special over Opbergen.

Opbergers shoppen…

nog meer: wooninspiratie