Zo maak je van je huis écht een ontspannen plek

De sportschool, het kantoor, de kroeg: niet alles hoeft een oase van rust te zijn, maar je huis wel. Als je eigen plek je meer stress dan rust oplevert, is het wellicht tijd je te storten op de 5 uitgangspunten voor een zen huis.

1. Koop een plant met superkrachten

De plant is een oppepper voor het humeur. Mits je hem een beetje liefde geeft, uiteraard. Zelfs kruiden hebben die superkracht. Verpotte basilicum bijvoorbeeld, bevat linalool. Dat heeft bewezen de honderden genen die in overdrive gaan in stressvolle situaties te verkleinen. (En een bord pasta met een takje basilicum doet trouwens ook wonderen voor je stemming).

2. Werk met blauw

De kleur blauw wordt gelinkt aan verminderde stress, een lagere hartslag en zelfs een verbeterde slaap. Geef een muur een lik blauw, leg nonchalant wat blauwe kussens her en der of hang een schilderij met veel blauw op.

3. Maximaliseer natuurlijk licht

Dat je van vitamine D een stuk beter in je hum raakt, is geen fabeltje. Het is dan ook zaak om je interieur zo licht en helder mogelijk te houden. Vermijd gordijnen in ruimtes die ze niet écht nodig hebben, maak glazen ruiten regelmatig schoon en decoreer met spiegels om het licht zoveel mogelijk te weerkaatsen.

4. Feng shui de kamer

Feng Shui lijkt misschien iets van jaren geleden, maar de regels van de Chinese leer gaan eigenlijk nog steeds op. Om de energie te laten ‘stromen’ houd je badkamerdeuren gesloten, zorg je dat de eettafel smetteloos is en voorkom je dat het bed in lijn is met de deur. Baat het niet…

5. Doe een ‘cleanse’

Niet als in: boen het huis grondig schoon (al is dat natuurlijk altijd een goed idee), maar meer op de spirituele manier. Zorg dat er een fijne plek is om te mediteren en brand salie om negatieve energie te verdrijven. Is dat je wat te hocus pokus? Steek dan een geurkaars aan met citrustonen. Citrus is bewezen kalmerend voor de geest.

Adem in, adem uit…

Bron: 1. vtwonen april 2015 | Fotografie Alexander van Berge | Styling Cleo Scheulderman 2. vtwonen augustus 2015 | Fotografie Jeroen van der Spek | Styling Fietje Bruijn

nog meer: wooninspiratie