WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ontdek de geheimen van jouw oven

Of je nu graag taarten bakt, warme broodjes op zondag wilt of een pizza-liefhebber bent: geen keuken kan zonder goede oven. Veel exemplaren zijn uitgerust met speciale programma’s en handige functies, allemaal om het jou gemakkelijker te maken. Benieuwd hoe slim jouw oven is? Dit zijn 4 van de grootste ovengeheimen. (In samenwerking met inspiratiehuis 20|20)

1. Versneld opwarmen

Veel ovens hebben ‘m: een functie waarmee je versneld kunt voorverwarmen. Handig als je een keer niet zoveel tijd hebt. De coolStart-functie in de ovens van Siemens gaat nog een stap verder, hiermee kunnen bevroren gerechten worden bereid zonder dat voorverwarmen nodig is. Dat bespaart niet alleen tijd, maar ook energie. Bij een oven met geïntegreerde magnetron kun je extra warmte toevoegen aan de geselecteerde opwarmmethode, waardoor je gerecht helemaal supersnel klaar is.

BSH-NEFF-Ovengeheimen

2. Meerdere gerechten tegelijk bakken

En nee, daar heb je geen twee ovens voor nodig. Met het CircoTherm® heteluchtsysteem van NEFF kun je op drie niveaus in de oven verschillende gerechten tegelijk bakken, zonder dat de geuren en smaken zich met elkaar vermengen. Anders dan bij reguliere ovens, zorgt dit unieke systeem voor een gelijkmatige verdeling van de hete lucht door de hele oven en kunnen jouw drie favoriete ovengerechten voortaan tegelijk op tafel worden gezet.  

3. Schoonmaken niet nodig

Je leest het goed: is je oven uitgerust met een pyrolytische functie, dan hoef je over schoonmaken niet langer na te denken. Iedere oven krijgt na verloop van tijd te maken met vette roosters, aangekoekte etensresten of vlekken. Bij een Bosch oven met pyrolyse- functie hoef je alleen het programma te selecteren, waarna de oven zich opwarmt tot bijna 500 graden celsius en al deze viezigheid uit de oven omzet in as. Als het apparaat is afgekoeld kun je met een vochtige doek of stuk keukenpapier de resten simpel wegvegen. Easy does it!

4. Automatische programma’s

Veel ovens zijn standaard uitgerust met automatische programma’s die heel wat denkwerk voor je uit handen nemen. Ga je een groot stuk vlees braden, wil je de perfecte knapperige broodjes of ben je benieuwd hoe lang iets moet ontdooien? In het hoofdmenu van de oven staan vaak al voorgeprogrammeerde programma’s waarbij de tijd, het aantal graden, het type verwarming en soms het gewicht van je gerecht al vooraf staan ingesteld. Wel zo handig. Moet je alleen zelf nog even op de knop drukken.

Tip: Heb je een oven met Home Connect? Dan wordt het je pas écht gemakkelijk gemaakt. Kies één van de recepten uit de app en stuur de juiste oveninstellingen door naar je apparaat of zet het gerecht vast in de oven en bedien ‘m vanaf de bank met je mobiele telefoon.

Ontdek de geheimen van jouw oven

Onlangs een nieuwe oven van Siemens, NEFF, Bosch of Gaggenau gekocht en deze beter leren kennen? Volg onder leiding van een professionele kok één van de workshops in inspiratiehuis 20|20 in Hoofddorp. In een compleet uitgeruste kookschool ontdek je de verschillende functies en technieken van jouw oven en ontrafel je alle geheimen.

Bron: inspiratiehuis 20|20

nog meer: wooninspiratie