WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnengluren en meedenken tijdens de Dag van de Architectuur

Vier dagen op architectuurreis door heel Nederland: de Dag van de Architectuur maakt het mogelijk. Het evenement vindt plaats op 16 tot en met 19 juni 2022 en heeft als thema T-Huis – een combinatie van huis en thuis. Twee begrippen die sinds de pandemie belangrijker dan ooit zijn geworden. Naast diverse programma’s wordt er aandacht besteed aan de oververhitte woningmarkt, duurzaamheid en de rol van ontwerpers hierin.

de dag van de architectuur
de dag van de architectuur

Dag van de Architectuur

De Dag van de Architectuur is in 1986 in het leven geroepen en dé trekpleister voor iedereen die is geïnteresseerd in architectuur en stedelijke ontwikkeling. Tijdens het event heb je de mogelijkheid nieuwe en iconische architectuur te bekijken, onontdekte plekken te bezoeken en kun je unieke rondleidingen krijgen.

Deelnemende dorpen en steden door heel Nederland geven ieder hun eigen invulling aan het evenement. Zo openen onder andere diverse panden en architectenbureaus hun deuren, worden bijzondere gebouwen opengesteld en diverse programma’s en activiteiten aangeboden, zoals debatten, tentoonstellingen, films en excursies. Tip: op zaterdag 18 juni vindt de eerste Dag én Nacht van de Architectuur plaats in Rotterdam. Vanaf zonsopgang tot diep in de nacht staat de gebouwde omgeving centraal.

Thema: ‘T-Huis’

Sinds 2020 wordt het thema van het evenement vastgesteld door de Stichting Coördinatie Lokale Architectuurinitiatieven, in nauw overleg met de architectuurcentra. Dit jaar staat het event in het teken van ‘T-Huis’. Dit heeft verband met de begrippen ‘huis’ en ’thuis’ die sinds corona en de toenemende schaarste op de woningmarkt een belangrijke rol spelen. Vraagstukken als: ‘wat is nodig om betaalbaar, tevreden en duurzaam te wonen’ en ‘hoe kunnen ontwerpers, opdrachtgevers en beleidsmakers daaraan bijdragen’ staan centraal. Hier zal tijdens het event dan ook uitgebreid aandacht aan worden besteed.

In ontwikkeling

Weten welke architectenbureaus, ontwikkelaars, corporaties en coöperaties meedoen aan de landelijke actie? Houd daarvoor – en voor andere ontwikkelingen rondom het evenement – de website van Dag van de Architectuur goed in de gaten.

nog meer: wooninspiratie