WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

5x de beste ideeën voor een boekenkast

Kun jij jezelf ook helemaal verliezen in een boek en verzamel je je favorieten het liefst allemaal om je heen? Deze boekenwurmen verstopten hun verzameling niet in een boekenkast op zolder of achter gesloten deuren, maar middenin de woonkamer – en nog op een stylish manier ook. Laat je inspireren!

boekenkast | boeken opruimen | opbergen | tijdschriften

Stapelen maar

Wie zegt er dat boeken alleen in een kast thuishoren? In deze nis in de woonkamer past al het leesvoer als een puzzel in elkaar. Bang dat het te druk en rommelig wordt? Nergens voor nodig, want door de boeken op kleur te rangschikken wordt het bijna een kunstwerk. Wat er gebeurt als je er een van de boeken uit trekt – als dat al lukt – is natuurlijk wel de vraag. Maar een eyecatcher is het zeker. Kijk binnen in dit huis dat meer bijzondere vondsten heeft.

vtwonen 2020 DIY special 02 | zithoek met kleurrijke boekenkast
Deense stoel vintage. Rode lamp Laura de Monchy. Kunstwerk aan de muur gemaakt door Karel. In de kast gele vintage asbakken. Zwarte kandelaren Normann Copenhagen.

Kleurrijk en persoonlijk

Iedereen heeft wel zo’n verloren hoekje in huis waar je niets mee doet. Een perfecte plek voor je boekencollectie! Bevestig zoveel planken als nodig – let goed op de draagkracht – en ga net als Willianne en Karel ook echt de hoek om. Gesorteerd op kleur oogt het vrolijk en toch niet te druk. Bekijk de rest van het klushuis.

vtwonen 05-2021 | houten kast met boeken en manden

Aardse kleuren

Dat in een klein, knus appartement een big size boekenkast gewoon kan, bewijst fotograaf Anna Malman. De natuurlijke materialen en aardse kleuren zorgen voor rust. De afwisseling met planten en keramiek in dezelfde tinten maakt dat het geheel helemaal klopt. Binnenkijken in Stockholm.

Stijlvolle omlijsting

E-readers zijn natuurlijk een prachtuitvinding, maar als je echt nog van een ouderwets papieren boek houdt, dan wil je die het liefst omlijsten met een mooie boekenkast. Wat dacht je van deze? Je maakt ‘m zelf van blokken cellenbeton. Door hem daarna te stuken en te schilderen in de muurkleur wordt het een mooi geheel.
Bekijk ook deze stylingideeën met een boekenplank.

vtwonen 03-2020 | Styling Glow Boho zithoek bij boekenkast
Boekenkast in kleur Marina Blue matte lak (Little Green). Fluwelen stoeltje Remsta (ikea.nl). Plaid Klara (made.com). Rood kommetje, mat gouden theepot. Grijze glazen vaas Rubygrey. Geribbelde vaas Hilmir, vaas Manfred. Foto vrouw (racheldubbe.com). Overig privébezit.

Bohemian boekenkast

Heb jij een gedurfde stijl en ben je niet bang voor een flinke toef kleur in de woonkamer? Dan is de boekenkast het perfecte meubel om je op uit te leven. De strakke vakverdeling en de boeken op kleur zorgen voor een mooie georganiseerde chaos. Meer ideeën voor een bohemian chic interieur.

nog meer: wooninspiratie