Lijsten en prints ophangen: zó doe je dat!

Een dierbare foto, grappige quote of bijzonder schilderij: ze verdienen het om gezien te worden. Maar hoe ga je te werk en welke manieren zijn er? Even over die witte muur drempelvrees heen stappen en je hebt in no time een verfijnde galeriewand. Met deze tips kun je zelf je schilderij ophangen.

PS Meer leuke en verrassende ideeën voor je muur vind je in ons bewaarmagazine ‘Aan de muur’.schilderij lijsten Op de muur krijtverf, posters in frame van My Deer Art Shop, plaid, kussen, kleed van geweven leer (Loft). Veldbed met canvas zitting (Toposworkshop)

Stap 1: Kies voor één geheel

Varieer met afbeeldingen (en lijsten) in verschillende formaten. XL, klein en alles daartussenin: juist de combinatie maakt het geheel speels. Bang dat het te druk oogt? Trek één lijn met het materiaal (bijvoorbeeld hout) of kies voor een vorm die steeds terugkeert (rechthoekig). Maak er nog meer een geheel van door ook de prints of foto’s op elkaar af te stemmen, allemaal afgedrukt in zwart-wit of sepia bijvoorbeeld.

Stap 2: Bepaal de compositie

Vind je het lastig om de juiste compositie te bepalen? Een goede richtlijn voor een speels effect is vanuit het midden starten met de grootste lijst. Werk hier nonchalant omheen en houd hierbij een denkbeeldige cirkel voor ogen. Ben je meer van de rechte lijnen, kies dan voor een strakkere collage. Trek een horizontale lijn van schilderstape op het midden van de wand. Hang lijsten van hetzelfde formaat en dezelfde kleur onder en boven deze lijn. Let erop dat de lijsten recht boven elkaar hangen voor die typische museumlook.

schilderij ophangenMuurverf Tracery II. no. 78 van Little Greene (De Ru). Essenhouten tafel Oxford van BePure (De Eekhoorn). Stoelen Spencer van Woood (De Eekhoorn). Hanglamp van Ay Illuminate, groene fles 
(Meker Atelier). Theepot (Sukha Amsterdam). 
Japanse kommetjes, vintage vaasje (Loods 5). Aardewerken kan met oor van House Doctor (vtwonen.nl).

Stap 3: Ophangen maar!

Oké, het is even slikken: dat eerste gat in die kraakheldere witte wand. Maar voor je het weet heb je de smaak te pakken. Een handige manier om de gaten op juiste plek te boren is alle lijsten die je op wilt hangen over te trekken op (patroon)papier. Knip dit uit en hang de vellen papier met een stukje schilderstape aan de wand. Teken de plek waar het gat moet komen af op het papier en boor er dwars doorheen. Papiertjes wegtrekken et voilà: de lijsten kunnen aan de wand! Een smalle wandplank is ook een idee, er kan veel op en het scheelt flink wat boren. Een grote plaat van mdf (eventueel behangen of geschilderd) tegen de wand is ook een goede optie voor wie beschadigingen wil voorkomen.

Stap 4: Geen gedoe

Wie zegt dat een lijst altijd aan de muur moet hangen? Op de grond, nonchalant leunend tegen de wand, komt ‘ie ook goed tot zijn recht. Zet er meerdere naast elkaar of laat ze een klein beetje overlappen voor dat artistieke atelier gevoel. Een andere manier is helemaal geen lijsten te gebruiken, losse prints zijn ook goed met washitape (Japanse papiertape) op een gladde ondergrond te bevestigen. En wil je een foto echt de aandacht geven, zorg dan voor een mooie achtergrond. Hang de prints op grote vellen aquarelpapier en creëer hiermee een bijzondere passepartout.

Meer inspiratie nodig? Met deze wanddecoratie zijn jouw muren meteen opgefleurd!


Bron: 1. vtwonen 04-2017 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Marianne Luning – 2. vtwonen 08-2015 | Fotografie Jeroen van der Spek | Styling Fietje bruijn

nog meer: inspiratie