vtwonen

Top 10: wat je niet wist over verlichting

De top 10 van de leukste en meest gestelde vragen tijdens ons vtspreekuur ‘verlichting’. Met de antwoorden van de lichtexperts van Philips.

verlichting hanglampen

Hanglampen: 1 bol van draadmetaal (Madam Stoltz). 2 Ronde koperkleurige lamp (Hala). 3 Geelkoperen lamp gehamerd (Zuiver). 4 Lamp wit Stockholm (Ikea). 5 Witte lamp M10 (Ay illuminate). 6 Hanglamp Beat Shade Tall van Tom Dixon (Loods 5). 7 Lamp wit van Normann Copenhagen (Loods 5). Sprokkeltafeltje Tee wit (Zuiver). Karaf (Ay illuminate). Bord grijs, bordje zwart (Loods 5).

1. Is LED verlichting echt zo koud en kil?

Zeker niet! Alle LED-lampen van Philips geven hetzelfde licht als de ‘ouderwetse’ gloeilamp. Daarnaast bespaar je met een LED tot 80% energie én gaan ze 25 jaar mee. Een echte investering dus. Er zijn ook LED-lampen met dimmers, waardoor je ook nog eens de volledige controle hebt over het licht.

2. Hoe hoog moet de lamp boven de eettafel hangen?

Hangende verlichting met een kap zijn perfect voor boven keukentafels. Zorg ervoor dat een lamp ongeveer 75 cm boven de tafel hangt. Je creëert zo een gezellige, intieme verlichting die mensen samenbrengt. Kies ook voor een lamp met een dimmer. Zo kan je de verlichting aanpassen naar verschillende stemmingen en gelegenheden zoals studeren (met de laptop), de krant lezen of sfeervol dineren met gasten.

3. Wat is een alternatief voor nieuwe, dimbare matte kaarslampjes voor de kroonluchter?

Heb je een aantal kroonluchters in huis hangen waarvan de huidige matte kaarslampjes vervangen moeten worden door nieuwe en het liefst dimbare lampjes? Dan is het best betaalbare alternatief de EcoClassic kaarslampjes. Deze variant kaarslampjes is iets prijziger, maar ze gaan wel 25 jaar mee en besparen ook nog eens op energiekosten. Fijn!

4. Is er een oplossing voor lichtweerkaatsing via glimmend papier?

Als je aan tafel een tijdschrift leest (natuurlijk vtwonen!) kan de weerkaatsing van het licht van de lamp heel storend zijn. De oplossing hiervoor is dat je een matte lichtbol in de lamp kunt proberen te plaatsen of met een diffuser onder de lamp te werken.

5. Als ik een lamp dim, verbruikt hij dan ook minder energie?

Als een lamp niet op volle sterkte aanstaat, verbruikt hij zeker minder energie.

6. Waarom duurt het zo lang voordat een spaarlamp op volledige sterkte is?

Ken je dat? Dat wanneer je iets zoekt, bijvoorbeeld onder in de kast van de kinderkamer, je pas na een paar minuten kunt zien wat je zoekt. Daar is een betere oplossing voor. LED’s gaan namelijk direct aan op volle sterkte, net als gloeilampen. En ze verbruiken tot 80% minder energie.

7. Hoeveel watt is wat?

Snap je ook niets van de nieuwe sterktes? Het is een technisch verhaal over ampère, watt, spanning en lichtsterkte. Gelukkig heeft Philips een heel handige app.

8. Kan ik van tevoren uitproberen hoe een bepaalde lichtkleur uitpakt in mijn woonkamer?

Durf je niet direct tot een aankoop over te gaan en wil je eerst proberen hoe een bepaalde lichtkleur of lichtsterkte uitpakt in bijvoorbeeld de woonkamer, dan zijn er verschillende websites die een uitgebreide lichtplanner hebben. Je kunt daar precies aangeven hoe jouw huis eruit ziet, tot en met de juiste kleuren op de muur. Zo kan je precies zien hoe een bepaalde lichtkleur uitpakt in de woonkamer. Handig!

9. Bij welke sterkte kan ik goed lezen zonder mijn partner wakker te houden?

Lees je graag in bed? Wat je dan nodig hebt, is een spotlichtje met een flexibele arm. Een bureaulampachtig lichtje, wat je ook veel in hotels ziet. Hij heeft vaak ook een klem, die je aan je hoofdeinde vast kan maken. Deze lampjes geven een klein gebundeld lichtje, dat alleen je boek goed verlicht. En je partner heeft er geen last van!

10.  LED’s zijn zo duur….

In verhouding kunnen LED-lampen duurder zijn. Maar daar staat tegenover dat ze langer meegaan en minder energie verbruiken. Daarnaast worden LED-lampen niet warm en geven ze ook nog eens mooi licht. Uiteindelijk dus een goede investering!

Direct verlichting shoppen?



Bron: vtwonen januari 2014 | Fotografie Dennis Brandsma | Styling Fietje Bruijn

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Karlijn op 12 januari 2017 om 13:01

Ik wil graag een andere lamp boven me eettafel. Waar weet niet wat. Kan ik een foto sturen en advies krijgen? Wat jullie denken wat past?

>

vtwonen op 13 januari 2017 om 07:06

Beste Karlijn, helaas kunnen we je niet helpen met advies op maat. Daar zijn onze stylisten te druk voor. Heb je ook Pinterest al geraadpleegd? Daar doen wij ook veel inspiratie op.

>

Anoniem op 1 december 2016 om 16:53

Ik wil Een tl lamp boven me bureau wat is de beste maten en moet hij voor me hang of achter me

>

Anoniem op 7 september 2016 om 12:32

Wat een leuke lampen bij elkaar!
Dat zou ik wel boven de eettafel willen.
Waar zijn de lampen van??

>

Anoniem op 8 september 2016 om 07:36

Hoi Ellen, we hebben de lampen, het merk en de winkels waar de lampen te koop zijn voor je in het artikel geplaatst.

>

Anoniem op 21 oktober 2015 om 13:52

puntje5: als ik een lamp dim verbruikt hij dan minder energie?

Je verbruikt net zo veel energie! je dimmer verbruikt een deel van de spanning (stroom) waardoor de lamp minder krijgt en minder fel brand.
Het is niet zo dat er minder energie verbruikt wordt.

>

Anoniem op 26 januari 2012 om 13:32

Hallo,
heb het vt wonen spreekuur over licht even gemist.
Misschien is dit al gevraagd,maar kun je in inbouwspots waar nu halogeen dimbare spotjes zitte ook led spotjes dimbaar in dezelfde houder doen?
Bedankt,Groetjes Inge Bruinekreeft

Shop suggesties

Inspiratie suggesties