WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De stijlvolle comeback van de lampenkap

De lampenkap vindt langzaam zijn weg naar onze huizen weer terug en daar worden wij alleen maar blij van. Waarom? De prachtige texturen, vormen en tinten zijn naar hartelust te combineren en hebben de power om eenheid te creëren. Lees hier onze stylingtips en bewonder de mooiste exemplaren.

vtwonen 2020 DIY special 02 | papieren lampenkap in raamkozijn
Lampvoet, terrazzo sierboog, hoofd (hkliving.nl). Groen linnen kussensloop (hm.com). Gestreepte plaid Marin (nl.casashops.com). Overig privébezit.

Eenheid

Lampenkappen doen het maar wat goed in groepsverband. Wanneer de vorm, kleur en het materiaal zorgvuldig zijn uitgekozen, zorgen ze voor eenheid en rust in de ruimte. Bijvoorbeeld een vloerlamp, tafellamp en wandlamp met ronde, groene kappen van linnen. Meerdere lampen met hetzelfde uiterlijk hebben de power om alles als een magneet te laten samenkomen.

Lichteffecten

Het materiaal en de kleur van de lampenkap hebben invloed op het licht in de ruimte. Dat maakt ‘m juist zo mooi. Denk goed na over welke sfeer de lamp mag uitstralen. Donkere tinten en stevige materialen als velours of dichtgeweven textiel stralen warmte en elegantie uit, omdat ze weinig licht doorlaten. Lampenkappen met lichte tinten en luchtige materialen zoals linnen en katoen houden het daarentegen fris. Om het gewenste lichteffect te creëren kun je natuurlijk ook spelen met verschillende lichtbronnen.

LEES OOK

Vintage trend: de mushroom lamp

Vormen

De meeste lampenkappen zien we in ronde, glooiende vormen en dat is met een reden: zo verspreiden ze het licht op een gelijkmatige manier. Heel prettig voor het oog. Ook zijn ovalen of ronde kappen een prachtige manier om een statisch interieur tot leven te brengen. Organische vormen breken de rechte lijnen in de ruimte.

Lampenvoet

Een lampenkap is nergens zonder een lampenvoet. De voet bepaalt uiteindelijk of de lamp als vloerlamp, tafellamp of wandlamp dient. Hij maakt de look af en verdient net zoveel aandacht als de kap. Een marmeren voet geeft de lamp extra allure en een zwarte lampvoet maakt ‘m strak. Het leuke is dat je makkelijk kunt switchen tussen lampenvoeten en -kappen en zo een compleet andere stijl kunt creëeren.

nog meer: wooninspiratie