WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo blijft jouw laminaatvloer zo lang mogelijk mooi

Waarschijnlijk heb je heel wat tijd gestoken in het uitzoeken van een mooie laminaatvloer. En nu de vloer er ligt, wil je er natuurlijk wel zo lang mogelijk van genieten. Weet jij hoe je laminaat kunt schoonmaken zonder dat je de vloer beschadigt? We geven tips voor een stofvrije en krasloze laminaatvloer.

vtwonen laminaat collectie | laminaat schoonmaken

Laminaat schoonmaken

Laminaat schoonmaken is helemaal niet zo ingewikkeld, je moet alleen wel opletten wat je doet én misschien nog wel belangrijker: welke schoonmaakmiddelen je ervoor gebruikt. Want door een verkeerd middel kan de vloer zijn glans kwijtraken of zelfs beschadigen. En dat wil je natuurlijk niet! 

LEES OOK
7 schoonmaakklussen die dit voorjaar zó gefikst zijn

Stofvrij maken

Het laminaat schoonmaken begint bij het troep- en stofvrij maken van de vloer. Viezigheid die je onder je schoenen mee naar binnenloopt, kan het laminaat beschadigen. Met name kleine steentjes of zandkorrels die in het profiel van je schoen blijven zitten. Door regelmatig te stofzuigen kun je krassen op de vloer voorkomen. 

Zorg er tijdens het stofzuigen voor dat de borstels onder de kop van de stofzuiger uitstaan, zodat het harde materiaal van de stofzuigkop de vloer niet kan beschadigen. De meeste laminaatvloeren zijn krasvast, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Wil je er zeker van zijn dat alle stofdeeltjes van de vloer zijn? Doe dan na het stofzuigen nog een ronde met een vloerwisser. 

De dweil erover

De volgende stap is het dweilen van de vloer. Dat is geen hogere wiskunde, maar het is wel belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden.

Gebruik niet te agressieve schoonmaakmiddelen, zoals bijvoorbeeld allesreiniger. Deze middeltjes kunnen ervoor zorgen dat de laminaatvloer minder gaat glanzen en dat de beschermlaag wordt aangetast. Een no go dus. Pak daarom schoonmaakazijn, groene zeep of een speciaal schoonmaakmiddel erbij voor laminaat. Ook het gebruik van koud water is belangrijk, omdat warm water ervoor kan zorgen dat er zeepresten op de vloer achterblijven.

Zet tijdens het dweilen altijd de ramen open zodat de laminaatvloer snel droogt. Te veel water vindt een laminaatvloer niet prettig, voorkom tijdens het dweilen daarom een waterballet.

LEES OOK
Laminaat verven, kan dat?

Krassen in het laminaat

Heb je krassen in het laminaat? Dan zijn er een paar huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die je vloer kunnen redden. Met olijfolie en een schone doek kun je proberen om oppervlakkige krassen uit het laminaat te poetsen. Let wel op dat het stuk waar je poetst na afloop een stuk gladder en glanzender is dan andere delen van de vloer.

Op diepe krassen werkt olijfolie een stuk minder goed, omdat het product vloeibaar is. Toch diepe krassen behandelen? Dan kun je het proberen met een walnoot. De van nature aanwezige olie kan veel krassen in (bruine) laminaatvloeren doen verdwijnen. Daarnaast krijg je, in tegenstelling tot het gebruik van olijfolie, geen gladde of glanzende plekken in het laminaat. 

Helpt een walnoot of olijfolie niet? Dan kun je het altijd nog proberen met een speciale laminaatvuller. Het enige nadeel is dat deze vaak niet exact dezelfde kleur heeft als jouw laminaat en dus zul je even moeten zoeken naar een kleur die er het meeste bij in de buurt komt. 

nog meer: wooninspiratie