WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Geel en rood stimuleren hongergevoel

Naast gezond eten en voldoende beweging, is ook de inrichting van je huis van invloed op je gewicht. Een paar aanpassingen in je interieur maken een streng dieet overbodig. Voldoende licht in huis en het vermijden van de kleuren geel en rood zijn enkele voorbeelden. Volgens experts zijn er in totaal 8 factoren in huis die mede je gewicht bepalen. Snel aan de slag dus met de volgende 8 (kleine) aanpassingen.

Blauw stilt het hongergevoel

Gooi de gordijnen open en doe de lichten aan. In donkere ruimtes zijn mensen eerder geneigd om overdadig te eten. Gedempt licht veroorzaakt minder remmingen en daarnaast een slecht zelfbeeld waardoor we sneller geneigd zijn tot eten. Heb je een donker huis, schaf dan een paar extra lampen aan.

De klok en radio staan op de tweede plek van factoren in huis die van invloed zijn op je gewicht. Langzaam eten zorgt ervoor dat je al snel 70 calorieën minder naar binnen stouwt. Klinkt niet als heel veel, maar op een dag zijn dit toch al snel zo’n 200 calorieën. Als je met de klok de tijd in de gaten houdt, voorkom je dat je in no-time je eten op hebt. Volgens Dawn Jackson Blatner, diëtiste en auteur van The Fexitarian Diet, moet je minstens een halfuur doen over het opeten van je eten. Door een rustig muziekje op te zetten, wordt je minder gestresst en kun je meer van het eten genieten.

Uit recent onderzoek van Obesity Reviews blijkt dat je de thermostaat beter niet voluit kunt zetten. Een warm huis maakt dik, zo blijkt. Logisch, als je het koud hebt gaat je lichaam zichzelf van binnenuit opwarmen, waardoor je meer calorieën verbrandt. Je hoeft je huis niet in een iglo te veranderen, maar de thermostaat een paar graden kouder zetten kan geen kwaad.

Weg met die grote borden
Ook de grote van het bord waar je van eet is van invloed op je gewicht. Hoe groter het bord, hoe meer erop past, hoe meer je eet. Psycholoog Brian Wansink stelt dat je ongeveer 22 procent meer eet als je bord een doorsnede heeft van 36 cm in plaats van 30 cm. Ook het gebruik van grote glazen en groot bestek zorgen ervoor dat je meer eet dan nodig. Schaf dus een klein servies aan.

Fruitschaal
Wil je gezonder eten? Dan is de oplossing simpel. Zet een fruitschaal in het zicht en haal snoep en chips juist uit het zicht. Je zult zien dat je vanzelf gezonder eet, uit onderzoek blijkt zelfs drie keer meer.

Op de vijfde plek qua aanpassingen in huis staat kleur. Twijfel je nog over een nieuw kleurtje op de muur? Let er dan op wat kleur met je hongergevoel doet. Dat fastfoodketen MacDonalds de kleuren geel en rood gebruikt is een zeer bewuste keuze, deze kleuren laten eten er smakelijker uitzien en stimuleren trek. Mensen in een blauwe kamer aten tijdens een onderzoek een derde minder dan mensen in bijvoorbeeld een gele kamer.
Heb je een fitnissruimte in huis of een kamer waar een hometrainer staat? Hang hier dan geen spiegel aan de wand. Het blijkt namelijk dat vrouwen die zichzelf zwoegend in de spiegel zien, na het sporten minder positief zijn dan vrouwen die zichzelf niet zien zwoegen.
De laatste slankmaker in huis zijn lekkere geurtjes. Zo maakt de geur van jasmijn je alert en kan de zin om te gaan sporten verhogen. Lavendel laat je lekker slapen, zodat je beter in je vel zit en minder snel gaat snaaien. Het eten van een appel remt de eetlust, maar je kunt natuurlijk ook een kaars aansteken die naar appel ruikt.

Fotografie: Dennis Brandsma

nog meer: wooninspiratie