WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kleur in huis met Portugese tegels

Portugese tegels zijn echte blikvangers in huis. Of je ze nu bescheiden in het toilet toepast of het groots aanpakt in de hal, keuken of badkamer. Portugese tegels zijn er in vele kleuren en motieven, maar door het authentieke karakter en materiaal nooit too much

vtwonen 12-2019 | Helenaveen binnenkijken oude pastorie eetkamertafel kerstdiner

Oorsprong van de Portugese tegel

In Portugal noemen ze de Portugese tegels azulejos, Arabisch voor een gepolijste steen. Het beschilderen van de gepolijste stenen is waarschijnlijk door de Moren via Perzië naar Portugal overgebracht. Portugese tegels hebben een cementen onderlaag waarop met marmerpoeder pigmentkleuren en patronen worden aangebracht. De tegels zijn altijd handgemaakt en dit ambachtelijke proces zorgt ervoor dat elke tegel uniek is. Daardoor zijn er soms kleine kleurverschillen en zijn niet alle tegels altijd helemaal gelijk van formaat, maar dat geeft de Portugese tegel juist zijn charme. 

Cementtegel of keramisch?

De Portugese tegel is door de cementen onderlaag gevoeliger voor krassen, vlekken en zuurhoudende middelen. Als je je hieraan snel stoort, dan kun je de bovenlaag van de tegels (laten) impregneren. Dit wordt voor het plaatsen én na het plaatsen gedaan. Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld in de keuken, is het goed om dit impregneren jaarlijks te herhalen. Je kunt dit zelf doen, let wel op dat de tegels schoon en droog zijn voordat je aan dit klusje begint.

Een alternatief voor de cementtegel is een keramische tegel met de Portugese tegel-look. Dit zijn machinaal vervaardigde tegels met de bekende Portugese prints. Keramische tegels worden gemaakt van droge klei, geperst in een mal en daarna uitgehard en afgebakken. Door dit proces zijn keramische tegels kleur- en maatvast en een goed alternatief wanneer je wat minder tijd aan onderhoud wilt besteden.

Portugese tegels in de keuken

vtwonen 12-2019 | Helenaveen binnenkijken oude pastorie keuken
vtwonen-binnenkijken-keuken-Weert

Of je nu een heel strakke, stoere of romantische keuken hebt, Portugese tegels geven aan elke woonstijl de finishing touch. Vaak worden de tegels in de keuken gebruikt voor de vloer, maar je kunt de Portugese tegeltjes ook gebruiken als spatrand of voor de hele achterwand. Je kunt hiervoor prima de originele cementtegels gebruiken, maar zoals we hierboven al vertelden, het vergt iets meer onderhoud.

Wanneer de vloer is geïmpregneerd, kun je vlekken probleemloos met een natte doek wegvegen. Maar laat de vlek niet te lang zitten, want het impregneermiddel heeft alleen een vertragende werking. 

Portugese tegeltjes in de badkamer

Droom je van een badkamer met een Mediterraans tintje? Dan zijn Portugese tegels echte sfeermakers. Cementtegels kunnen prima in een badkamer gebruikt worden: een cementtegel heeft in de badkamer juist minder te verduren dan in een keuken, omdat je er meestal met blote voeten loopt. Door de vloer eenmalig te impregneren, maak je de tegelvloer waterdicht. Ben je bang dat de patronen van de tegels te druk worden in een relatief kleine ruimte als de badkamer? Combineer de Portugese tegels dan met een effen tegel of betegel alleen een wand of nis. 

Let met cementen tegels wel op in het natste gedeelte van de badkamer: de douche. Kalk is namelijk lastig van cementtegels af te poetsen, omdat je daarvoor wat agressievere schoonmaakmiddelen gebruikt. Maak na het douchen dus meteen de vloer en muren droog, koppel een ontkalker aan de douchekraan en impregneer dit deel van de badkamer elk half jaar. Vind je dit allemaal wel heel bewerkelijk worden? Kies dan voor keramische tegels. 

Heb je grootse verbouwplannen voor de badkamer? Kijk dan even bij vtverbouwen.

nog meer: wooninspiratie