WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kintsugi: dit doe je met gebroken servies

Een bord, kom of kopje gesneuveld? Grote kans dat deze scherven met pijn in je hart in de prullenbak belanden. Nergens voor nodig. In Japan geven ze gebroken servies gewoon een gouden randje. Lees hieronder hoe je met Kintsugi scherven laat pronken!

Kintsugi | gebroken servies
Salontafel € 936,- (homestede.nl). Geoxideerde ronde schaal € 54,75 (japansewinkeltje.nl). Wit porseleinen bord in vorm van maan € 45,75, zwart porseleinen bord in vorm van schelp € 34,75, zwarte rechthoekige schaal € 48,75, wit bord met bloemreliëf € 48,75 (desimonewayland.com). Houten lepels van Ferm Living, set van vier € 62,10 (vtwonen.nl). Langwerpig wit keramieken bord met decoratieve rand € 22,25, net niet rond bordje met stippenreliëf, set van drie € 53,77, grijs kommetje met stekelpootjes € 26,98, wit bordje met organische rand € 16,69 (lukkili.com). Wit keramieken bord met bruine vlekjes € 35,- (sukha.nl). Donkerbruin bord € 21,- (tinekhome.com). Zwart-bruin keramieken kopje met kleurverloop € 22,50 (restored.nl).

Kintsugi

Kintsugi is de Japanse manier om gebroken servies te repareren. Het betekent ‘gouden verbinding’ en daarmee is alles gezegd: met gouden verf worden scherven opnieuw aan elkaar gelijmd. Je kunt dit servies dus herkennen aan de sierlijke lijnen. In Japan zien ze deze goudkleurige sporen van herstel als schoonheid en daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn.

Wat heb je nodig?

 • gebroken servies
 • gouden verf
 • ijsstokjes of kleine mengstokjes
 • 2-componenten lijm
 • dunne kwast

Aan de slag!

 1. Maak het gebroken servies vrij van stof en leg de scherven op volgorde naast elkaar. Het mooiste resultaat krijg je met grotere scherven.
 2. Open het verfblik en schraap met een stokje wat verf van de bodem. Het is slim om niet te roeren, omdat het goudstof dat je nodig hebt naar de bodem zinkt.
 3. Lees de gebruiksaanwijzing van de lijm even goed door en meng vervolgens 1 deel verf met 5 delen lijm. De lijm droogt snel, dus werk snel!
 4. Breng het mengsel royaal aan met een kwast op de randen van de scherven.
 5. Duw de scherven stevig tegen elkaar aan en houd dit een klein half uur vast.
 6. Als het goed is piekt de goudkleurige lijm tussen de scherven door: precies de bedoeling van Kintsugi. Wanneer de lijm volledig is uitgehard, kun je de lijnen nog afwerken met gouden verf voor de finishing touch.

Trots op dit pronkstuk? Maak er een foto van en deel hem op Instagram met #vtwonendiy. Meer klussen voor een creatieve middag? Bekijk alle DIY’s 

Shop de stijl…

nog meer: wooninspiratie